איך שיעור הריבית משפיע על שערי המניות
איך הריבית משפיעה על שוק המניות
ג'ים מילר, אתר אינווסטופידיה
שיעורי הריבית. רוב האנשים שמים לב אליהם והם יכולים להשפיע על שוק המניות. אבל למה? תוכלו ללמוד במאמר זה חלק מההשפעות העקיפות בין שיעורי הריבית ושוק המניות וכיצד הם עשויים להשפיע על החיים שלך.
שיעור הריבית
בעיקרון, ריבית היא לא יותר מאשר העלות שמשלם מישהו עבור השימוש בכסף של מישהו אחר. משקיעי נדל"ן מכירים את זה בצורה אינטימית. הם צריכים להשתמש בכסף של בנק, באמצעות משכנתא, כדי לרכוש בית, והם צריכים לשלם לבנק עבור הזכות. משתמשי כרטיס אשראי גם יודעים מכירים די טוב את התרחיש הזה – הם לווים כסף לטווח הקצר על מנת לקנות משהו מיד. אבל כשזה מגיע לשוק המניות השפעת הריבית בשוק מתייחסת בדרך כלל למשהו אחר מאשר הדוגמאות לעיל – למרות שנראה כי גם שוק המניות מושפע משיעורי הריבית.
שיעור הריבית שמשפיע על משקיעים הוא ריבית הבנק המרכזי של הפדרל ריזרב. זוהי העלות שבנקים מחויבים עבור הלוואת כסף מהפדרל ריזרב. למה המספר הזה הוא כל כך חשוב? זוהי הדרך בה הפדרל ריזרב ( "פד") מנסה לשלוט באינפלציה. אינפלציה נגרמת על ידי יותר מדי כסף שמנסה לקנות מעט מדי מוצרים (או יותר מדי ביקוש להיצע קטן מדי), מה שגורם למחירים לעלות. על ידי השפעה על כמות הכסף הזמינה לרכישת סחורות, הפד יכול לשלוט באינפלציה. בנקים המרכזיים של מדינות אחרות נוהגים לעשות את אותו דבר, מאותה הסיבה.
בעיקרון, על ידי הגדלת שיעור הכספים הפדרליים, הבנק המרכזי מנסה להקטין את היצע הכסף בכך שהוא יקר יותר להשגה.
ההשפעות של גידול בכמות הכסף
כאשר הפד מגביר את שער הריבית במשק, אין לזה השפעה מידית על שוק המניות. במקום זאת, יש לזה השפעה ישירה יחידה – האשראי הופך להיות יקר יותר עבור בנקים שלווים כסף מהבנק הפדרלי. עליות בריבית הבנק המרכזית גורמת גם לאפקטים משניים, וכך מושפעים גם יחידים ועסקים.
ההשפעה העקיפה הראשונה של גידול בריבית הבנק המרכזי היא שהבנקים מעלים את שיעורי הריבית שהם גובים מלקוחותיהם על הלוואות. האנשים הפרטיים מושפעים דרך עליית הריבית בכרטיס האשראי ושיעורי ריבית על משכנתאות, במיוחד אם הם נושאים ריבית משתנה. בעקבות זאת, מושפעת גם יכולתם של פרטיים לבזבז. אחרי הכול, אנשים עדיין צריכים לשלם את החשבונות, וכאשר החשבונות אלה הופכים להיות יקרים יותר, משקי בית נותרים עם פחות הכנסה פנויה. המשמעות היא שאנשים יוציאו פחות כסף וזה ישפיע על השורה התחתונה של העסקים (כלומר, הכנסות ורווחים).
על כן, עסקים מושפעים גם הם באופן עקיף מעלייה בריבית הבנק המרכזית כתוצאה ממעשיהם של צרכנים פרטיים. אבל עסקים מושפעים באופן ישיר יותר כי הם גם ללווים כסף מבנקים כדי להפעיל ולהרחיב את הפעילות שלהם. כאשר הבנקים גורמים להלוואה להיות יקרה יותר, חברות לא יכולות ללוות באותה מידה והן תשלמנה שיעור גבוה יותר של ריבית על ההלוואות שלהם. הוצאות גבוהות יותר יגרמו להאטה בצמיחה של החברה וכתוצאה מכך גם ירידה ברווח.
ההשפעה על שוק המניות
ברור כי שינויים בריבית הבנק המרכזית משפיעים על התנהגותם של צרכנים ועסקים, אבל שוק המניות מושפע גם הוא. זכור כי שיטה אחת של הערכת חברה היא לקחת את הסכום של כל תזרימי מזומנים העתידיים הצפויים להתקבל כרווחי החבר ולהוון אותם להווה. על מנת להגיע לתמחור של שווי המניה, יש לקחת את הסכום של תזרים המזומנים העתידי המהוון ולחלק אותו במספר המניות זמינות. מחיר זה משתנה כתוצאה מהציפיות השונות שיש לאנשים על החברה בזמנים שונים. בגלל הבדלים אלה, כל אחד יכול להיות מוכן לקנות או למכור מניות במחירים שונים.
אם נראה שחברה מקצצת מהוצאות הצמיחה שלה או עושה פחות רווח – בשני המקרים צפוי החוב לגדול וההכנסות מהצרכנים לקטון – כן יקטן צפי העודף של הכנסות על הוצאות. אם כל יתר גורמים זהים, יהיה לשינוי הזה השפעה על ירידת שווי המניה המתומחר. אם חברות רבות עוברות תהליך כזה אז השוק כולו, או אינדקסים (כמו המדד הדאו ג'ונס או S & P500) יחלו לרדת.
אפקט ההשקעות
עבור משקיעים רבים, שוק מניות יורד הוא לא תוצאה רצויה. משקיעים רוצים לראות גידול בשווי ההשקעה. רווח כזה מגיע כאשר מעריכים נכון את שווי המניה, מתשלום דיבידנדים – או שניהם. עם ציפייה לירידה בצמיחה וקיטון בתזרים המזומנים העתידי של החברה, משקיעים לא יקבלו צמיחה מעליית מחיר המניה, מה שהופך את הבעלות על מניות פחות רצויה.
יתר על כן, השקעה במניות יכולה להיחשב מסוכנת מדי בהשוואה להשקעות אחרות. כאשר הפד מעלה את ריבית הקרנות הפדרליות, ניירות ערך ממשלתיים כגון מק"מ ואגרות חוב, לעתים קרובות נתפסים כהשקעות הבטוחות ביותר והם בדרך כלל מקבלים הפקדות עם הגידול המקביל בשיעורי ריבית. במילים אחרות, שיעור "ריבית חסרת הסיכון" עולה, מה שהופך את ההשקעות אלה רצויים יותר על ידי המשקיעים. כאשר אנשים משקיעים במניות, הם צריכים לקבל פיצוי על הסיכון הכרוך בהשקעה כזו, או לחלופין לקבל פרמיה מעל הריבית חסרת הסיכון. כמובן, לאנשים שונים יש פרמיות סיכון שונות, בהתאם לסבלנות שלהם לסיכון וחברות שהם קונים. עם זאת, באופן כללי ככל שהריבית חסרת הסיכון גבוהה יותר, התשואה הכוללת הנדרשת להשקעה במניות גם היא עולה. לכן, אם פרמיית הסיכון הנדרשת פוחתת ואילו התשואה הפוטנציאלית נשארת אותו הדבר או יורדת, משקיעים עלולים להרגיש שמניות הפכו מסוכנות מדי, ויבחרו לשים את הכסף שלהם במקום אחר.
השורה התחתונה
הריבית בלי שום קשר ממה שמשודר בתקשורת, יש לה השפעה רחבה ומגוונת על הכלכלה. כאשר היא עולה, האפקט הכללי הוא הפחתה של כמות כסף שבמחזור, אשר עובדת כדי לשמור על אינפלציה נמוכה. זה גם עושה אתה הלוואות יקרות יותר, ומשפיע על הדרך בה הצרכנים ועסקים מוציאים את כספם. כך גם גדלים הוצאות המימון של החברות, והרווחים קטנים. לבסוף, התהליך נוטה להפוך את שוק המניות למקום קצת פחות אטרקטיבי להשקעה.
זכרו, עם זאת, כי הגורמים והתוצאות הללו כולם קשורים זה בזה. מה שתואר לעיל הם אינטראקציות רחבות מאוד, אשר יכול לשחק בדרכים רבות מספור. שיעור הריבית אינו הגורם היחידי הקובע את מחירי המניות ויש שיקולים רבים אשר נכנסים כגון מחירי המניות והמגמה הכללית של השוק כך שהעלאת ריבית היא רק אחד מהם. לכן אף אחד לא יכול לומר בביטחון כי להעלאת ריבית על ידי הבנק הפדרלי תהיה השפעה שלילית כוללת על מחירי המניות.
קישור למאמר המקורי מאתר אינבסטופידיה
http://www.investopedia.com/articles/06/interestaffectsmarket.asp
תטא 1 הינה חברה פרטית בעלת רישיון ניהול תיקים ושיווק השקעות בהתאם לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995, העוסקת בניהול תיקי השקעות, בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) וכן בניהול השקעות של קרנות נאמנות בניהול מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ ועל כן יש לה זיקה לקרנות נאמנות אלו. הכותבים ו/או לקוחותיהם מחזיקים בנכסים הנ"ל ויש להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. העבודה נעשתה על בסיס "ניתוח טכני", כל אירוע מדיני, כלכלי או אחר עלול לגרום לכך שהתחזית לא תתקיים והיא עלולה שלא להתקיים גם ללא אירוע כלשהו. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואינו מהווה הצעה לרכישת יחידות בקרנות נאמנות, המתבצעת על פי תשקיף הקרן והדיווחים שבתוקף. כל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. הנני מנהל תיקים בתטא 1 (רישיון מספר 4786). אני מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו, משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים. בועז אילון, תטא 1 השקעות וניירות ערך בע"מ, עמק רפאים 7 ירושלים. טל' – 02-6251213