Skip link

האם השקעה בחברה על סף פשיטת רגל יכולה להיות כדאית ?

Facebook

האם השקעה בחברה על סף פשיטת רגל יכולה להיות כדאית ?

לעיתים בניגוד לתדמית השלילית, חברה הנמצאת על סף פשיטת רגל עסקית עשויה להוות הזדמנות השקעה אטרקטיבית עבור משקיעים מתוחכמים.

למעשה אלו המוכנים להשקיע ולקחת סיכונים במקומות שאחרים נרתעים מכך,יכולים להיות מתוגמלים בתשואה גבוהה על השקעתם.

פוטנציאל התשואה העודף, נוצר בעקבות ירידה חדה במחירי ניירות ערך כאשר יש הרעה במצב הכלכלי של החברה, מחיר ני"ע אמור לרדת עד למחיר בו פוטנציאל התשואה העתידי יפצה את המשקיע על הגידול בסיכון ולעיתים המחיר יורד לתחתית אף מעבר לנקודת הפיצוי ההוגן עבור העליה בסיכון.

סממנים לרכישת ניירות ערך כאלו הידועים בשמם 'ני"ע מדוכאים' שנמצאים במגמת ירידה, ניתן להבחין למשל בבנקים שהעניקו לחברה הלוואות והיא לא עומדת בתשלומי הריבית, במקרים כאלו הם יעדיפו למכור את ההלוואות הללו אפילו במחירים נמוכים משמעותית מערך הקרן .המטרה בעיקר להקטין את הסעיף 'חובות מסופקים' במאזן הבנק ולשחרר מקורות להלוואות או השקעות חדשות.

כמו כן משקיעים מוסדיים – גופים גדולים המנהלים קופות גמל וקרנות פנסיה מבצעים מכירה מאסיבית של ניירות ערך שדירוגן ירד לרמת השקעה ספקולטיבית כי הם מחוייבים ע"פ תקנון או הוראות הפיקוח להחזיק רק בניירות ערך שערכן גבוה בדירוג השקעה ע"פ סוכניות הדירוג השונות, ועל כן ההיצע הרב הנובע ממכירות מסוג כזה מוריד את מחירן של ני"ע למחיר נמוך משמעותית משוויין הכלכלי.

פוטנציאל הרווח הגבוה נובע מקנית ניירות ערך במחירי ניכיון עמוקים, החזקה בהם עד לשיפור ברמת הסיכון ותיקון המחירים בהתאם, במקביל מכירה בחסר (שורט) של מניות חברות במצוקה כלכלית שלהערכת מנהל ההשקעות לא יתאוששו ויגיעו לפשיטת רגל וע"י כך מתקבלת הכנסה תמורת המכירה בתוספת הריבית על הכסף שקיבל מהמכירה.

ישנן מספר שיטות לבחירת ניירות ערך כאלו : אחת מהן היא ניתוח הגורמים לקשיים הכלכליים בחברה,מאפיינים כמו קשיי נזילות,חובות גדולים שנוצרו כתוצאה מאסון טבע או תביעה משפטית, בעיות ניהוליות שונות וכיוצ"ב, כל אלו יכולים להוביל למכירה של ני"ע במחירים נמוכים מערכן האמיתי.

שיטות נוספות הן לזהות מגמה של שינויים במבנה ההון והנכסים בחברה,כמו בדיקת ערך נכסי החברה  ביחס לחבויות הכוללות של החברה, כאשר בעלי החוב עלולים למכור את זכויותיהם במחיר נמוך מערכן הכלכלי האמיתי. כמו כן מדרג המאבחן שוני בין סוגי החוב של החברה למשל בעלי מניות בכורה העדיפים על מחזיקי המניות הרגילים וכן מבנה דומה בין בעלי אגרות החוב. בהקשר הזה ניתן אף לבצע ארביטראז' (הפקת רווח ללא סיכון בין פערי מחירים שונים) ע"י קנית אג"ח בכורה וכנגד מכירה בחסר  של האג"ח הנמוך יותר.

בדרך כלל יש מגמת עליה של מיזוגים ורכישות של חברות במגזר העיסקי בתקופות בהן הכלכלה צומחת ושוק המניות מניב תשואות חיוביות, ובמצב של מיתון המגמה פוחתת ומס' החברות שנכנסות למצוקה כלכלית עולה.

על פי ההנחה שהשווקים נעים במחזוריות וניתן לזהות את המגמות, אסטרטגיות השקעה של מיזוגים ורכישות וני"ע 'מדוכאים' יכולות להניב תשואות אטרקטיביות למשקיע שהצליח לזהות בזמן את המגמה ופעל למיצוי ההזדמנות שנוצרה.

נכתב על ידי אריה וולף, תטא 1

תפריט נגישות