האם זה מוסרי להמתין שאנשים ימותו?
האם זה מוסרי להמתין שאנשים ימותו?
השקעות אלטרנטיביות מיועדות להרוויח בכל מצב של השוק ועל כן התפתחו צורות השקעה רבות שמהותן להניב רווח שאינו כפוף לעליית מחיר כמו בהשקעות רגילות.
רוב צורות ההשקעה האלטרנטיביות התפתחו בקרנות הגידור אולם מקצתם התפתחו מתוך ענף הביטוח ומקורות אחרים. מטרת האסטרטגיה שלהלן היא להניב רווח למשקיעים והיא הגיעה מתוך צורך אמיתי של אנשים שייעדו כסף לבני משפחתם אבל נמצאים במצב בו הם זקוקים לכסף הזה כדי לסיים את חייהם בכבוד או אפילו במותרות, על חשבון הדור הבא.
קיימות תוכניות לביטוח חיים שמשלבות מרכיב ריסק ביחד עם חיסכון כאשר ביום בו מחזירים ציוד לבורא עולם מקבלים היורשים את החסכונות. אנשים רבים שבמשך שנים חסכו למטרה זו, מוצאים את עצמם עם חוסר במזומנים הדרושים למחייתם או להגשים את חלומותיהם. לעיתים קרובי המשפחה שעבורם נפתח החיסכון כבר נשואים ומסודרים וכבר צריכים את הסכום פחות מהחוסך עצמו. הבעיה היא שעל פי תנאי הפוליסה הכסף משתחרר רק אחרי מות המבוטח. במקרה כזה המבוטח מעוניין לקבל כספים ממשקיעים שכדי להרוויח, מוכנים לתת שווי נמוך יותר. אם למשל הפוליסה שווה 1 מליון $ ותוחלת החיים של המבוטח 10 שנים, נהוון את הסכום אותו אנחנו נותנים כיום ל-10 שנים כדי לדעת כמה אנחנו מוכנים לשלם היום. אבל בזה לא מסתיים התמחור, למרות שתוחלת החיים היא 10 שנים יכול להיות שהמבוטח שלנו יחיה 20 שנים ויותר. בגלל חוסר הוודאות הזה, נהיה מוכנים לשלם למשל רק 70% מהפוליסה בלבד.
לבעלי הפוליסה מצד שני אין בעיה להסתפק בפחות שכן מבחינתם גם חצי מהסכום עדיף על כלום. כך נוצר מצב בו המשקיע שנותן את הכספים מקווה שבעלי הפוליסה ימותו כמה שיותר מהר. וככל שזה יקרה מהר יותר כך יגדיל המשקיע את רווחיו.
הבנקים למשכנתאות בארץ איתרו את הצורך הזה ופיתחו את המשכנתא ההפוכה. אנשים מבוגרים מקבלים הלוואה בגין הדירה שלהם שתשולם בחזרה אחרי מותם. אם משכנתא הפוכה תתפתח כמו שהתפתחו מוצרי ביטוח חיים הרי שהשלב הבא יהיה פנייה למשקיעים כדי שיממנו את ההלוואה עד מות הדיירים. במקרה של משכנתא, ככל שתוחזר ההלוואה במועד מאוחר יותר כך תצטבר ריבית גבוהה יותר והבנק יעדיף אנשים בריאים, שעד גבול מסוים בו עלולה ההלוואה לצבור ריבית שתעלה על ערך הבית, יחיו בדירה באושר.
אני מאוד מאמין בהשקעות שאינן תלויות בכיוון השוק ומבין את החשיבות הקריטית שלהן לפיזור הסיכון ולהקטנת התלות של התשואה בעליית שערי המניות ובעליית הריבית. למרות שאני מבין שגם בעלי הפוליסה מפיקים תועלת ושכולם יוצאים נשכרים, לא הייתי רוצה להשתתף בהשקעה שתרוויח אם בעלי הפוליסה ימותו כמה שיותר מהר.
תחום השקעות האלטרנטיביות הוא רחב ומגוון כל כך שבהחלט אפשר להשתמש באסטרטגיות אלטרנטיביות רבות אחרות לפני שנגיע להשקעה בקניית חסכונות ביטוח שישתחררו אחרי מות החוסך. מי שיש לו סכומים גדולים במיוחד וכבר פיזר בהשקעות אלטרנטיביות רבות אחרות, אפשר שישקיע במיזם כזה. אבל ההמלצה אלכם המשקיעים, אתרו אסטרטגיות אלטרנטיביות אחרות לשם פיזור הסיכון.
בועז הוא המנכ"ל של בית השקעות תטא העוסק בהשקעות אלטרנטיביות
האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. הנני מנהל תיקים בתטא1 (רישיון מספר 4786) אני מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו, משקפות נאמנה את דעותיי האישיות.בועז אילון, תטא 1 השקעות וניירות ערך בע"מ, עמק רפאים 7 ירושלים. טל' – 02-6251213