Skip link

האם חברה שיש לה מגוון פעילויות מסוכנת פחות?

Facebook

האם חברה שיש לה מגוון פעילויות מסוכנת פחות?

כולנו יודעים שפיזור מקטין את הסיכון. במיוחד אם נשקיע בפעילויות שמקדם המתאם בינהן נמוך, נקטין את הסיכון בצורה היעילה ביותר. אם כך, ההיגיון אומר שחברה שעוסקת בכמה תחומי פעילות ולא רק באחד היא פחות מסוכנת, האם אכן כך הדבר?

האם גיוון פעילויות עסקיות מקטין את הסיכון?
כולנו יודעים שפיזור מקטין את הסיכון. במיוחד אם נשקיע בפעילויות שמקדם המתאם בינהן נמוך, נקטין את הסיכון בצורה היעילה ביותר. אם כך, ההיגיון אומר שחברה שעוסקת בכמה תחומי פעילות ולא רק באחד היא פחות מסוכנת, האם אכן כך הדבר?
אם בוחנים מניה בודדת התשובה חיובית. במניה שעוסקת במגוון תחומי פעילות גלום סיכון קטן יותר מאשר בחברה המתמחה בתחום אחד בלבד.

האם נהיה מוכנים לשלם יותר עבור חברה עם מגוון פעילויות?
על פי תיאוריות המימון הקלאסיות, אם הסיכון הגלום נמוך יותר, היא תתומחר גבוהה יותר אבל התיאוריות המתקדמות יותר מבדילות בין הסיכון הניתן לפיזור לעומת זה שאינו ניתן לפיזור ואינן נותנות תמחור יתר לחברה שיש לה מגוון של פעילויות.
הסיבה לכך היא שהמשקיע יכול בעצמו להקטין את הסיכון באמצעות חשיפה למניות שונות עם תחומי פעילות שונים וכך לחברה רב אשכולית אין יתרון ואין היא מגלמת סיכון נמוך יותר עבור המשקיע כי הוא יכול להשיג פיזור כזה בכוחות עצמו. להיפך, גיוון של פעילויות עלול לפגוע ביכולת החברה להתמחות בתחומה ועלול לגרום לביצועי חסר.

כיצד עובדה זו קשורה להשקעות אלטרנטיביות?
השקעות אלטרנטיביות מיועדות להרוויח בכל מצב של השוק. כאשר נפזר בין מניות שונות ובתחומי פעילות שונים כמו גם בין מניות בארץ ומניות בחו"ל, עדיין מקדם המתאם בניהם יהיה חיובי ובד"כ גם גבוה. כולם מכירים את הביטוי "כשיורד גשם כולם נרטבים"  ואכן, כאשר השוק יורד קשה למצוא מניות שמחירן עולה.

החשיבות הגדולה של השקעות אלטרנטיביות היא שלתוצאה שלהן יש קשר חלש או שאין קשר כלל להתנהגות השווקים ומכאן חשיבותם להקטנת הסיכון של תיק השקעות ולהעלאת יעילותו כלומר תשואה גבוהה יותר לכל סיכון נתון.
שנת 2008 תזכורת כואבת למתאם הגבוה בין שוקי המניות ואיגרות החוב
תיק השקעות מסורתי מושקע במניות ואיגרות חוב. הבעיה העיקרית היא המתאם הגבוה בין מרכיבי התיק. איגרות חוב נוטות לעלות כאשר הריבית יורדת וכך הן משיגות רווחי הון. כאשר הריבית יורדת, האלטרנטיבה של השקעה במניות כדאית יותר וכך נגרמת עלייה גם בשערי המניות. כדאיות ההשקעה במניות מקבלת תמיכה נוספת מצד האנליסטים שכן ריבית נמוכה מקטינה את הוצאות המימון של חברות ומגדילה את רווחיותן וגם האנליסטים שמחשבים את השווי נותנים ערך גבוה יותר לתזרימים העתידיים ומעריכים את החברה בשווי גבוה יותר.
הבעיה מתחילה כאשר התהליך מתהפך והריבית עולה. במצב כזה איגרות החוב מפסידות כסף, אנשים יוצאים ממניות והן יורדות. בשנת 2008 ראינו מה התרחש כאשר קרסו איגרות החוב, המניות קרסו אחריהן וברעש גדול בהרבה.

כיצד עלינו לנהוג כמשקיעים או כיועצי השקעות?
כדי להקטין את הסיכון ולהזיז את עקומת היעילות שמאלה ולמעלה עלינו לאתר השקעות שהתשואה שלהן חיובית אבל שלתוצאה שלהן קשר חלש עם השקעות מסורתיות. השקעות כאילו ידועות בעולם כ"השקעות אלטרנטיביות" והן כוללות אסטרטגיות כגון "לונג שורט מניות" לונג שורט אג"ח", "ניהול חוזים ואופציות" ארביטראג' אג"ח להמרה ועוד רבות אחרות.

אם כמשקיעים לא נמצא את ההשקעות המיוחדות הללו ונשלבם בתיק או אם כיועצי השקעות לא נדאג לפזר נכון את סיכון ללקוחותינו הרי שנתרשל בתפקידנו להשיג תשואה במינימום של סיכון. בניגוד לעבר בו רק משקיעים גדולים היו יכולים להשקיע בהשקעות אלטרנטיביות שבוצעו רק בקרנות גידור, היום גם המשקיע מן השורה יכול לקנות תעודות סל או כפי שהם נקראים בחו"ל ETF-ים על קרנות גידור או להשקיע בקרנות נאמנות מסוג "לכל מזג אוויר" בארץ ובחו"ל. מטרת הקרנות הללו היא להניב רווח שאינו תלוי בהתנהגות שוקי המניות ואיגרות החוב.

לא מן הנמנע שיועץ השקעות שלא ידאג לפזר נכון את כספי הלקוחות, יהיה בבעיה כאשר תגיע מפולת שוב ושוקי המניות ואיגרות החוב יקרסו כי לקוחותיו יטענו ובצדק כי התיק שלהם לא היה מפוזר בצורה אידיאלית או שלא היה מפוזר כלל כי בין מרכיבי התיק המסורתי יש מתאם גבוהה.
מערכות הייעוץ בבנקים חשופות לתלונות חריפות מצד לקוחותיהם. הם לא יוכלו לטעון להגנתם שכן מחקרים ומאמרים רבים מוכיחים שהשקעות אלטרנטיביות חשובות להקטנת התלות של תיק בעליית שערי המניות ובירידת הריבית כך שבמפולת הבאה הבנקים חשופים לתביעות ענק בגין התרשלות. הבנק המוביל את השינוי הזה הוא בנק דיסקונט. מחלקת המחקר הוציאה סקירה מפורטת על השקעות אלטרנטיביות וכיצד להשקיע בהן וייתכן גם שהם יגדירו את ההשקעות האלטרנטיביות כאפיק השקעה נפרד במודל הייעוץ אבל גם שם מודעות היועצים בשטח עדיין נמוכה. בבנקים אחרים המודעות אפסית וגם יועצים שמבינים את חשיבות הנושא  נתקלים במגבלות מבניות של מודל הייעוץ שלא מאפשרות להם להמליץ ללקוחות להשקיע חלק מתיק באסטרטגיות שהן לכל מזג אוויר בשוק ההון.

בועז הוא המנכ"ל של בית השקעות תטא העוסק בהשקעות אלטרנטיביות

האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. הנני מנהל תיקים בתטא1 (רישיון מספר 4786) אני מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו, משקפות נאמנה את דעותיי האישיות.בועז אילון, תטא 1 השקעות וניירות ערך בע"מ, עמק רפאים 7 ירושלים. טל' – 02-6251213

תפריט נגישות