ההבדל החשוב בין תשואה ממוצעת לתשואה מצטברת
ההבדל החשוב בין תשואה ממוצעת לתשואה מצטברת
אבירם ברדוגו
מאמרים ומחקרים רבים נכתבו על הפסדים ואפילו קיבלו פרס נובל לאחר שהיטיבו לתאר את ההבדל הפסיכולוגי שבין רווח להפסד. מי שרוצה להצליח בהשקעות ובמסחר חייב להכיר לעומק את רזי המקצוע ואחד האלמנטים החשובים שיש ללמוד עליו הוא הפסדים. משפטים רבים נכתבו על הפסדים:
– משקיעים שבהפסד הופכים למשקיעים לטווח ארוך.
– חשוב לחתוך הפסדים שהם קטנים (stop loss) ולא לתת להם לגדול. מטרתו של משפט זה הוא למנוע הגעה למצב בו אנו נשארים בפוזיציה מופסדת לאורך זמן מתוך הנחה שהמחיר יחזור לאן שהיה.
– רגש השמחה שבני אדם חווים כתוצאה מרווח הרבה פחות חזק מרגש העצבות שנוצר כתוצאה מהפסד. בנוסף לכך התועלת השולית מרווח נוסף קטנה יותר מהנזק השולי שיוצר הפסד נוסף.
– רוב האנשים הם שונאי סיכון והסיבה המרכזית לכך היא הפחד להפסיד. הפרדוקס הוא ששינאת הסיכון פוחתת כאשר אנו כבר במצב של הפסד וזו הסיבה המרכזית מדוע משקיעים שבהפסד הופכים למשקיעים לטווח ארוך.
– מכירת נכס בהפסד מתפרשת כהודעה בכישלון ויש לנו נטייה שלא להודות בטעויות, זוהי סיבה חשובה נוספת המסבירה מדוע רוב האנשים לא מוכרים נכס בהפסד.
לא קלים חייו של משקיע בשוק ההון ובמצב אידאלי לכל סוחר היה פסיכולוג צמוד שעוזר לו להתמודד בצורה נבונה עם הרגשות העזים שמציפים אותו ובעיקר עם רגש ההפסד שהוא חזק וכואב במיוחד.
פרט לנזק הפסיכולוגי שגורמים הפסדים, הם יכולים גם לגרום לטעויות בשיקול הדעת של המשקיעים ויש להם השפעה מכרעת על התשואה לאורך זמן שנשיג. לכולם ברורה המשוואה שפחות הפסדים משמעותו יותר רווחים אבל לא לכולם ברור מדוע להפסדים יש השפעה הרסנית על התשואה המצטברת וכאן המקום להסביר את ההבדל בין תשואה ממצועת ובין תשואה מצטברת.
תשואה ממוצעת כשמה כן היא, מחברים את התשואה של כל שנה ואת התוצאה שמתקבלת מחלקים במספר השנים לגביהן מתבצע החישוב. אם הרווחתי 10% כל שנה במשך 5 שנים אזי התשואה הממוצעת שלי תהיה 10%. אם בשנה השישית הפסדתי 50% ובשנים 7 עד 10 חזרתי להרוויח 10% בכל שנה אזי התשואה הממוצעת שלי תהיה 4%.
תשואה מצטברת חשובה בהרבה כדי להבין כמה באמת הרווחנו או הפסידנו. תשואה מצטברת מתחשבת ברווח על רווח(ריבית דריבית), כלומר אם התחלתי בהשקעה של 100 שקלים ובשנה הראשונה הרווחתי 10% וגם בשנה השנייה הרווחתי 10% הרווח בשנה השנייה הוא על ה 110 שקלים איתם התחלתי את השנה השניה ורווח של 10% באותה שנה מגלם רווח של 11 שקלים ולא של 10 שקלים כמו בשנה הראשונה כלומר התשואה המצטברת לשנתיים תהיה 21%.
אם נעשה חישוב של תשואה מצטברת לפי הדוגמאות הקודמות נקבל את התוצאות הבאות:
לאחר 5 שנים בהן הרווחתי בכל שנה 10% התשואה המצטברת שלי תהיה: 61% החישוב מתבצע בצורה של ריבית דריבית. אם לאחר 5 שנים בהן הרווחתי 10% תהיה שנה עם הפסד של 50% ולאחר מכן 4 שנים עם רווח של 10% התשואה המצטברת תהיה 17.9% או בריבית שנתית של 1.66% בלבד. בחישוב הקודם של התשואה הממוצעת בתרחיש שכזה קיבלנו תשואה ממוצעת של 4% לעומת זאת בחישוב התשואה המצטברת קיבלנו 17.9% וזה אומר שאם השקעתי 100 שקלים אחרי 10 שנים יהיו לי 117.9 שקלים לעומת תשואה של 40% המתקבלת מהכפלת 4% במספר השנים. זו בדיוק הטעות האופטית שיוצר חישוב התשואה הממוצעת. העיוות הזה נוצר כתוצאה מההשפעה שיש לשנה עם הפסד משמעותי על התשואה המצטברת שכמו שאמרנו היא המדד העיקרי לרווח האמיתי שהשגנו ולעומת זאת השפעה זו פוחתת כאשר אנו מחשבים תשואה ממוצעת.
אם בתחילת 2007 השקעתי 100 שקלים במדד המעוף בסוף 2010 היו לי 144 שקלים שזה פחות ממה שהייתי מצפה אם היו אומרים לי שהתשואה הממוצעת שלי היא 19%.
לסיכום חשוב לזכור שתי עובדות חשובות, להפסדים יש חשיבות רבה מאוד גם בפן הפסיכולוגי וגם בפן המעשי המשפיע על הריבית דריבית. על כן בבניית אסטרטגיית השקעה הצורך והיכולת לנהל מצבים בהן נהיה בהפסד העובדה השנייה קשורה לרווחים, לרווח של הרווח חשיבות מכרעת על התשואה האמיתית גם רווחי ההשקעה המצטברים וגם להפסדים גדולים יש "תרומה" מכרעת בחישוב תשואה מצטברת שהיא צורת החישוב המשקפת בצורה המדויקת והנכונה ביותר את הרווחים או ההפסדים שהשגנו.
בית השקעות תטא 1 עמק רפאים 7 ירושלים. טל' – 02-6251213
תטא1 הינה חברה מנהלת תיקים העוסקת בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ויש לה זיקה לקרנות נאמנות ש"מיטב ניהול קרנות נאמנות (1998) בע"מ" מנהלת. הכותבים ו/או לקוחותיהם מחזיקים בנכסים הנ"ל ויש להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. העבודה נעשתה על בסיס "ניתוח טכני", כל אירוע מדיני, כלכלי או אחר עלול לגרום לכך שהתחזית לא תתקיים והיא עלולה שלא להתקיים גם ללא אירוע כלשהו. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. אני, אבירם ברדוגו בעל רישיון מספר 10483 מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו משקפות נאמנה את דעותיי האישיות. בשנתיים האחרונות הנני משמש כמנכ"ל של תטא וכמנהל התיקים הראשי.