Skip link

החזרי מס על רווחי שוק ההון: דברים שחשוב לזכור

Facebook

משנת 2003, רווחי הון בשוק ההון חייבים במס – 25% נכון להיום. זוהי עובדה ידועה לכל משקיע אבל ייתכן ועובדה נוספת נשכחת מלא מעט משקיעים: המס הוא על רווח ולא על מחזור ובמקרים רבים אתם משלמים יותר מס ממה שצריך.

ההחזרים מגיעים לכם במקרים רבים כיוון שהניכוי נעשה על ידי הבנק או הגוף שמשקיע בשבילכם / מנהל עבורכם את ההשקעות במקור. כיוון שהמס הוא על רווחים בלבד, ולא על מחזור העסקאות, כאשר הבנק "לא יודע" על ההפסדים שלכם או על הזכאות שלכם להקלות, הרי שתחויבו במס גם אם אינכם צריכים לשלם אותו. כלומר בפועל, הרבה פעמים מגיע לכם החזר וכדאי לבדוק זכאות להחזר מס באמצעות איש מקצוע \ תוכנה להנהלת חשבונות.

מתי זה קורה? הנה מספר מקרים:

יש לכם יותר מחשבון אחד, בעיקר אם החשבונות במקומות שונים: אם יש לכם יותר מחשבון השקעות אחד, יש לחשב את המאזן שלכם מכל החשבונות ביחד. כך במקרה שבחשבון אחד יש לכם הפסד, ניתן לקזז אותו עם חשבון אחר שבו יש רווח ולהימנע מתשלום מס על רווחים אלה. למעשה, אפילו אם יש לכם יותר מחשבון אחד באותו הבנק, ברוב המקרים הבנק לא יעשה עבורכם את החשבון הכולל של החשבונות – אם אתם רוצים לקבל החזר עליכם לדווח על ההפסדים למס הכנסה על מנת לקבל את ההחזר המגיע לכם.

קיזוז אפיקי השקעה שונים: בדומה לחשבונות רבים, חשוב לזכור גם את אפיקי ההשקעה השונים. הקיזוז אפשרי לא רק בין השקעות זהות אלא גם בין אפיקים שונים וסוגי רווחים (והפסדים) שונים. כך למשל ניתן לקזז הפסד בהשקעה במניות עם רווח מאגרות חוב.

הפסדים משנים קודמות: הדיווח על הפסדים אלה והבקשה לקזז אותם עם רווחי השנה צריכה להיעשות על ידכם והבנק (או פקיד השומה, כמובן) לא יעשה זאת בשבילכם.

זכאות להקלות מס מסיבות שונות: ישנו מגוון של תנאים שמי שעומד בהם פטור מתשלום מס על רווחי הון או זכאי להקלות – הגיל שלכם או של בן הזוג, למשל, או כללים שונים של מס הכנסה. אין זה המקום לפרט את כל המקרים שבהם תוכלו לשלם פחות מס – הנקודה החשובה היא שהבנק או הברוקר לא יבדקו עבורכם מתי אתם זכאים להקלות או לפטור והאחריות היא עליכם. כיוון במדובר בנושא רחב ומסובך, אל תהססו להתייעץ עם בעלי המקצוע בתחום על מנת שתוכלו לקבל את המגיע לכם.

כאשר הפעילות בשוק ההון היא פעילות עסקית: ניתן להגדיר את ההשקעה בשוק ההון כעסק. במקרה זה את הרווחים ניתן לקזז עם כל הוצאה עסקית שקשורה לפעילות בשוק ההון ולא רק עם הפסדים שנגרמו מהפעילות הזו. למעשה, כל הוצאה מוכרת לצרכי מס הכנסה של העסק – הוצאות משרדיות, למשל – תחושב לצורך קביעת תשלום המס שבו תחויבו. בנוסף, גם פעילויות עסקיות אחרות, אף שאינן קשורות לשוק ההון, ניתנות לחישוב לצרכי מס הכנסה.

חשוב לזכור עם זאת ארבעה דברים:

לא תמיד משתלם להיות עסק: ייתכן והמס שתשלמו כעסק יהיה גבוה מהמס שהייתם משלמים על פעילות הונית – פעילות בשוק ההון שאיננה בגדר עסק. לפני שאתם בוחרים בנתיב העסקי, וודאו שזו אכן הבחירה הנכונה.

לא מספיק לומר שזה עסק: על מנת שהפעילות בשוק ההון תוכר כעסק, יש לעמוד במספר תנאי סף – היקף הפעילות והתדירות שלה, גובה המחזור ומקורות ההשקעה, הידע והניסיון שלכם ועוד. רק אם עומדים בתנאי הסף הללו, פותחים תיק מתאים ברשויות המס ומנהלים מערכת הנהלת חשבונות תקינה, ניתן ליהנות מהיתרונות של הכרה בפעילות שלכם כעסק לכל דבר.

לזכור את ההוצאות הנלוות: לצד ניהול החשבונות המסובך יותר שידרוש ידע מתאים, זמן ולעיתים גם השקעה כספית, ישנן הוצאות כמו ביטוח לאומי וחובות מעסיק שייתכן שיהיה עליכם לעמוד בהם.

אם השנה אתם עסק, אולי הייתם גם בשנה שעברה?: פקיד השומה יכול לקבל את עמדתכם שפעילותכם בשוק ההון היא עסקית אבל אולי הוא יחליט שכך היה גם בשנה שעברה או בשנים אחרות. במקרה שכזה אתם עלולים להתבקש לשלם יותר על שנים קודמות כיוון שהמס שחייב עסק שונה ממס שחייב משקיע שפעילותו איננה עסק.

השקעה בשוק ההון יכולה להניב רווחים אם היא מבוצעת מתוך שיקול דעת ובאמצעות ידע וניסיון מתאימים. גם אם הרווחים הללו חייבים במס, ניתן להבטיח שלא לשלם יותר ממה שאנחנו מחויבים על פי החוק וזאת באמצעות ידע מתאים ועזרה של בעלי ניסיון.

 

 

תפריט נגישות