הרגשות האנושיים והשפעתם על הסוחרים
הרגשות האנושיים והשפעתם על הסוחרים
אצל רוב הסוחרים המקבלים החלטות קנייה ומכירה גורמים הרגשות לשיבוש שיקול הדעת וכתוצאה מכך גם להפסדים.
בעבודת המחקר של דניאל כהנמן ושל עמוס טברסקי ז"ל, עליה ניתן פרס נובל לכלכלה הצביעו השניים על חוסר הסימטריה בקבלת החלטות במצב של רווח לעומת מצב של הפסד.
השאלה שנשאלה במחקר היא כדלהלן:
דמו לעצמכם שמציעים לכם לבחור בין שתי החלופות הבאות.
א. לקבל לאלתר 500 ₪ במזומן.
ב. להטיל בזה הרגע מטבע (המטבע יכולה להיות שלכם, וההטלה להתבצע על ידכם). אם המטבע תיפול על צידה האחד, תקבלו לאלתר 1000 ₪, אך אם תיפול על הצד האחר, לא תקבלו מאום.
רוב הנשאלים מעדיפים את א על ב, העדפה זו נקראת שנאת סיכון שכן אם תוחלת הרווח זהה בין שתי אפשרויות נעדיף ללכת על בטוח.
ההפתעה במחקר הגיע כאשר החוקרים הציגו חלופה אחרת,
דמו לעצמכם שמציעים לכם לבחור בין שתי החלופות הבאות.
א. לשלם לאלתר "קנס" של 500 ₪ במזומן.
ב. להטיל בזה הרגע מטבע (המטבע יכולה להיות שלכם, וההטלה להתבצע על ידכם). אם המטבע תיפול על צידה האחד, תשלמו לאלתר "קנס" 1000 ₪, אך אם תיפול על הצד האחר, לא תצטרכו לשלם מאום.
במקרה זה, רוב הנשאלים מעדיפים דווקא את 2ב על 2א ועובדה זו אינה מתיישבת עם שנאת הסיכון. בשתי האפשרויות תוחלת הרווח זהה אבל דווקא הקנס הנמוך מהווה את הוודאות אבל במקרה של הפסד היא מועדפת פחות. מתברר כי במצב של הפסד, משקיעים מעדיפים להמר כדי לנסות ולהחזיר את ההפסד. נוצרת מעין הרגשה שאם נסגור את הפוזיציה בהפסד, תהה זו הודאה בטעות, וכמובן שאף אחד לא אוהב להכיר בכך שטעה. לעומת זאת המתנה לשיפור המחיר שכמובן צפויה להגיע כי אנחנו כמובן צודקים היא ההגיונית ביותר ותאפשר לנו להוכיח כי צדקנו.
כאשר נוצר רווח בהשקעה קיים בנו חשש מתמיד שהרווח יקטן, ייעלם ואף ייהפך להפסד וכך כל תנועת מחיר בכיוון הנגדי גורמת לנו לקבל החלטה לצאת מהפוזיציה ברווח קטן או ללא רווח כלל.
במצב הפוך בו אנו מפסידים הנטייה הטבעית שלנו היא להמתין בסבלנות שהמחיר יחזור לעלות. לעתים קרובות הוא אכן עולה ואנו מוצאים את עצמנו שוב בסיטואציה הראשונה ומוכרים עם רווח קטן או ללא רווח.
קורה גם שהמחיר לא עולה בחזרה וההפסד גדל. עם חלוף הזמן הופך הסוחר לכזה שהתקווה לשיפור ולא שיקול הדעת ההגיוני מנחים אותו. בכל פעם שהמחיר מתחיל לעלות הופכת התקווה והכמיהה לשיפור מנת חלקו של המשקיע, אבל אם המחיר אכן בכיוון מטה כל עלייה במחיר היא זמנית לפני שהמחיר ימשיך לרדת ויגדיל את ההפסד.
דינאמיקה זו גורמת לסוחרים רבים להרוויח מספר רב של פעמים ולהרגיש שהם מבינים ויודעי עניין אך עסקה אחת מפסידה תגרום לכל הרווחים להיעלם ותותיר אותם עם הפסד. חלק מהסוחרים יעשו לעצמם הנחות ויחשבו שלא נורא להפסיד פעם אחת אחרי כמה פעמים שהרוויחו בלא שיתייחסו לתוצאה הסופית.
כדי להימנע מטעויות כאלו יש לפעול על פי תכנית מסחר שמגדירה לכמה אחוזי רווח אנחנו מעריכים שנוכל להגיע ולעומתו כמה אחוזי הפסד נוכל לספוג לפני שנקטע אותו.
כדי להישאר בשוק ולהרוויח לאורך זמן עלינו לאמץ גישה הפוכה מהנטייה הטבעית שלנו.
עלינו לברוח מהר כאשר נוצר הפסד ולהיות פחדנים גדולים משפנים כדי שההפסד לא יגדל ולעומת זאת כאשר נרוויח נלחם בנטייה הטבעית שלנו לדעת כמה הרווחנו באופן סופי ולצאת מהעסקה עם רווח קטן.
זכרו, מספר הפעמים שתרוויחו או שתפסידו אינו משנה. חשוב שתישארו עם יותר כסף לאחר כמה עסקאות.
סוחרים מנוסים מתרגלים למספר רב של הפסדים קטנים אבל כאשר הם מרוויחים, הם ינצלו את המצב להשגת רווח גדול מאוד שיכסה את ההפסדים הקטנים ואף יותיר אותם עם רווח משמעותי.
לסיכום, כדי להצליח במסחר עלינו ללמוד לנתק את עצמנו מהרגשות שלנו. הפחד מהפסד ותאוות הבצע גורמים לשיבוש בשיקול הדעת ולהפסדים.
רווחים משיגים באמצעות עבודה קשה, הבנת הסיכונים, סבלנות ומשמעת עצמית ולא באמצעות שאיפות ילדותיות ותקוות שכך יקרה.
הכותב הוא מנכ"ל תטא 1 בית השקעות וניירות ערך בע"מ, חברה לניהול השקעות באמצעות אסטרטגיות גידור. כל הפועל על פי הרשום עושה זאת על אחריותו בלבד.