חשיבות מקדם המתאם לבחירת השקעות נכונות
חשיבות מקדם המתאם לבחירת השקעות נכונות
עקרון הפיזור
"לעולם ישלש אדם את כספו" עיקרון חשוב זה שקבע רבי יצחק בגמרא תקף גם היום. בהשקעות אין אנו יכולים להיות בטוחים איזה אפיק יהיה הרווחי ביותר ועל כן אנו מפזרים את ההשקעה בין כמה אפיקים שונים.
מהו מקדם המתאם?
מקדם המתאם הוא חישוב מתמטי הנעשה על שתי קבוצות של נתונים והקובע את הקשר ביניהם. אם מקדם המתאם הוא 1 אזי קיים קשר ישיר וקבוע בין שני נכסים. לדוגמה, קשר בין שתי מניות בו כאשר האחת עולה השנייה עולה תמיד פי שניים מקדם המתאם הוא 1. מקדם מתאם יכול להיות 0 ואז התנהגות שני הנכסים אינה קשורה אחת לשנייה. מתאם עשוי להיות שלילי ואז תהיה להם נטייה להתנהג בצורה הפוכה כאשר האחד יעלה לשני תהייה נטייה לרדת.
מהי תוחלת הרווח?
תוחלת היא ממוצע לטווח ארוך. אם נחשב כמה בממוצע יוצא לנו בהטלת קובייה של שש פאות נקבל מספרים כגון 3, 4 ,3.8 וכדומה. אם נחשב את הממוצע למספר גדול מספיק של תצפיות נקבל תוצאה קרובה מאוד ל-3.5.
למרות שהממוצע יכול להיות כל פעם מספר שונה באופן אקראי, 3.5 היא התוחלת של הטלת קובייה הוגנת.
מה קורה לסיכון של ההשקעה כאשר מפזרים?
אם נשקיע בנכסים שיש ביניהם מתאם של 1 לא נקטין כלל את הסיכון שבהשקעה. להקטנת הסיכון עדיף למצוא שני נכסים שהמתאם ביניהם שלילי אולם בהשקעות קשה מאוד למצוא שני נכסים עם מתאם שלילי. כאשר מפזרים בין ענפים שונים או מניות שונות, לכולן תהייה נטייה לעלות כאשר כל השוק עולה ולרדת כאשר הוא יורד. גם המתאם בין איגרות חוב למניות הוא חיובי שכן ישנן תקופות בהן התשואות יורדות , איגרות החוב מרוויחות בתקופות כאלו בדרך כלל כדאי גם להשקיע במניות.
כדי להקטין את הסיכון ננסה למצוא מניות שהמתאם ביניהן נמוך ככל האפשר. אם נצליח למצוא שתי מניות או שני אפיקי השקעה שהמתאם ביניהן הוא 0 ונפזר בינהם נקטין את הסיכון בצורה המרבית.
מה קורה לתוחלת הרווח שלנו כאשר מפזרים השקעות?
כאשר מפזרים בין שתי השקעות שונות לא פוגעים בממוצע הרווח שלנו. נדמה לנו שאם נפזר נרוויח פחות משום שלא הכסף הושקע בנכס שהרוויח הרבה אבל אנחנו שוכחים שייתכן גם שנקנה את הנכס שהפסיד הכי הרבה. חוקי הסטטיסטיקה קובעים שתוחלת של סכום שווה לסכום התוחלות. אם נשקיע מחצית מכספנו בנכס שתוחלת הרווח שלו היא 10% ואת המחצית השנייה בנכס שהתוחלת שלו היא 20% נקבל השקעה שהתוחלת שלה היא 15%. אכן צדק הרמב"ם, הפיזור מקטין את הסיכון אך לא פוגע בממוצע הרווח.
כיצד רצוי לפזר?
יש לבצע פיזור בין מניות, איגרות חוב שקליות או צמודות למדד, מטבע חוץ וסחורות כגון זהב, נפט או חיטה, ואת הפיזור הזה מבצעים כולם. מכשיר נוסף שמאפשר להקטין את הסיכון הוא אסטרטגיות גידור שהן קבוצה של אסטרטגיות השקעה שמיועדות להרוויח בכל מצב שוק, או בשמן המקצועי השקעות "לכל מזג אוויר" ושמקדם המתאם בינן לבין מניות, מט"ח ואיגרות חוב הוא נמוך מאוד ואפילו שואף ל- 0.
תועלת זו היא שגרמה לקרנות הגידור, שמשתמשות באסטרטגיות אלה, לצמוח בצורה כה חדה בעשורים האחרונים.
כל כלי למדידת ביצועים בהשקעות כגון מודל לדירוג קרנות נאמנות, חייב לספק מידע למקבל ההחלטות על המתאם בין הקרן למדדי מניות מובילים ולמדדי אג"ח כדי שבנוסף לתוצאת הביצוע, יוכל מקבל ההחלטות לפזר נכון יותר את ההשקעה ולבחור גם השקעות בעלות מתאם נמוך להשקעות המסורתיות. לצערי המודלים הקיימים אינם מוסרים מידע על המתאם בין אפיקי השקעה שונים ובין קרנות שונות. בכל דירוג של קרן נאמנות צריך שיהיה כתוב בנוסף לציון גם מהו מקדם המתאם של הקרן למניות ומקדם המתאם שלה לאיגרות חוב זאת כדי שהמשקיעים ויועצי ההשקעות יוכלו לקבל החלטות נכונות ושקולות שיביאו למקסימום את התשואה ביחס לסיכון
תטא 1 הינה חברה מנהלת תיקים העוסקת בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ויש לה זיקה לקרנות נאמנות שמיטב ניהול קרנות נאמנות (19988) בע"מ מנהלת. הכותבים ו/או לקוחותיהם מחזיקים בנכסים הנ"ל ויש להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. העבודה נעשתה על בסיס "ניתוח טכני", כל אירוע מדיני, כלכלי או אחר עלול לגרום לכך שהתחזית לא תתקיים והיא עלולה שלא להתקיים גם ללא אירוע כלשהו. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. הנני המנכ"ל של תטא ומנהל התיקים הראשי שלה בעשר השנים האחרונות ( רישיון מספר 4786 ). בעבר שימשתי כסוחר (מבצע) בבורסה לניירות ערך,יועץ השקעות ויועץ מרחבי בבנק. אני מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו, משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים. בועז אילון