Skip link

כיצד מתבצע מיסוי בשוק ההון

Facebook

כיצד מתבצע מיסוי שוק ההון

הוראות כלליות
אירוע מס יתרחש רק בעת ביצוע מכירה.
רווח שנוצר מחויב במס. אם נוצרים הפסדים שמומשו, ירשום הבנק את ההפסדים בספריו ואם התרחשו באותה השנה, לא יגבה מס ממכירות אחרות בהן גלום רווח, עד לכיסוי ההפסד ורק אז יחזור לגבות מס.
היה ונוצר רווח בחודש כלשהוא בשנה, ולאחר מכן נוצר הפסד ממכירת ני"ע אחר, יחזיר הבנק את מס רווחי ההון עד לסכום ההפסד. כל זה, רק אם שתי המכירות בוצעו באותה שנה, ובאותו סניף בנק.
כדי לקבל החזר מס בגין הפסד שנתי יש להמתין לרווח שנתי אותו ניתן יהיה לקזז, על ידי הגשת  דוח שנתי למס הכנסה.
כאשר סגרנו שנה של רווח ולאחריה שנה של הפסד, לא נוכל לבצע קיזוז בניהן ונאלץ להמתין לרווחים אותם נוכל לקזז. לכן, מומלץ לממש הפסדים בסוף שנה, כך ניתן יהיה להשתמש בהפסדים הגלומים בהם.
מיסוי האפיקים הצמודים, המניות וקרנות הנאמנות:
על הרווח הריאלי, שמעל לעליית המדד, ישולם מס בשיעור של 25%.מיסוי האפיק המטחי:
על הרווח שמעל ההצמדה למטבע, ישולם מס בשיעור של 25%
מיסוי האפיק השקלי = ריבית:
על הרווח ישולם מס בשיעור של 15%, אם מדובר במכשיר שאיננו צמוד למדד. במכשיר צמוד למדד, עליית המדד לא תמוסה, ואילו הריבית מעבר לעליית המדד תמוסה בשיעור של 20%.
קרנות נאמנות
קרן פטורה – קרן פטורה ממס (מסומנת באות "פ") היא קרן שאינה משלמת מס בתוך הקרן אפילו אם מנהל הקרן מממש ברווח אחזקות.
מחזיק יחידות ההשתתפות ישלם את המס במכירה בדומה למניות ואיגרות חוב אחרות, בשיעור של25% על הרווח שמעל לעליית המדד בכל סוגי הקרנות כולל קרנות שקליות וקרנות כספיות.
ניתן להגדיר קרן כמטחית במטבע מסוים. אם מתחייב מנהל הקרן להשקיע לפחות 90% במטבע או בנכסים צמודים למטבע המוגדר ואז ישלם המחזיק מס בגובה של 25% מעל להצמדה לאותו מטבע.
ניתן לקזז רווח והפסד ממכירת קרנות נאמנות פטורות כנגד רווח והפסד ממכירת ניירות ערך אחרים כגון מניות ואג"ח.
מתי עדיפות קרנות נאמנות שקליות על אגרות חוב שקליות.
אם נשווה השקעה במק"מ לעומת קרן נאמנות שמשקיעה במקמים נראה שלמרות שנכס הבסיס זהה, המיסוי עליהן שונה. בקניית איגרת חוב באופן ישיר, נשלם 15% מס ואילו באיגרת חוב נשלם 25% על הרווח שמעל עליית המדד. אם האינפלציה היא 0, כמובן שעדיפה קניית המק"מ באופן ישיר אבל ככל שתעלה האינפלציה כך יקטן הפער עד שבשיעור עליית מדד מסוים, אחזקת הקרן הכספית או השקלית עדיפה.
לכל גובה ריבית נוכל לחשב מהי רמת האינפלציה שתאזן בין השניים. אם הריבית היא 3%, השקעה באיגרת חוב תשאיר אותנו עם רווח של 2.55%. השקעה בקרן שקלית שקונה את איגרת החוב תשאיר אותנו עם רווח זהה כאשר האינפלציה היא 1.2% כי אז על 1.8% יחושב מס בשיעור של 25%. הכדאיות מבחינה מיסוי תלויה בגובה הריבית השקלית ובשיעור האינפלציה הצפוי.
המיסוי השונה מביא אותנו למסקנה נוספת: כאשר אנחנו מחזיקים באג"ח ניתן להמרה למניות, והחלטנו להמיר את האג"ח, יהיה כדאי לבצע את המרת האג"ח למניות רק לאחר שמשולמת הריבית על האג"ח, ככל שזה אפשרי לפי תנאי האג"ח. שוב, הריבית על האג"ח ממוסה בשיעור נמוך מזה המוטל על רווח מהמניה.
בהצלחה!
תטא 1 הינה חברה מנהלת תיקים העוסקת בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ויש לה זיקה לקרנות נאמנות ש"מיטב ניהול קרנות נאמנות (1998) בע"מ מנהלת". הכותבים ו/או לקוחותיהם מחזיקים בנכסים הנ"ל ויש להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. העבודה נעשתה על בסיס "ניתוח טכני", כל אירוע מדיני, כלכלי או אחר עלול לגרום לכך שהתחזית לא תתקיים והיא עלולה שלא להתקיים גם ללא אירוע כלשהו. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. 
אני, בועז אילון בעל רישיון מספר 4786 מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים ועל התאגיד שהנפיק ניירות ערך אלה. בשנתיים האחרונות הנני משמש כמנהל השקעות ראשי ומנכ"ל של תטא.

תפריט נגישות