Skip link

לגדר את הסיכון חלק א'

Facebook

לגדר את הסיכון חלק א'

 

לא כל קרנות הגידור זהות וחשוב להבין את האסטרטגיות השונות שלהן ואת יחס הסיכוי\סיכון שהן מייצגות. קרנות מאקרו, לדוגמא משתמשות גם בנגזרים וגם במינוף כדי להגדיל את חשיפתן לשינויים בשערי הריבית ובשערי המטבעות. התנודתיות הצפויה בקרנות אלו היא מאוד גבוהה. קרנות שההתמחות שלהן היא מכירה בחסר משאילות ניירות ערך ומוכרות אותם במטרה לרכושם חזרה במחיר נמוך יותר. גם בקרנות אלו צפויה התנודתיות להיות גבוהה.

ישנן קרנות גידור שהתנודתיות שלהן צפויה להיות בינונית והן נכנסות לקטגוריה של קרנות 'אופורטוניסטיות' שמחפשות להשיג רווח מאירועים מיוחדים כמו הנפקה ראשונית לציבור, נפילה זמנית במחיר המניות, נסיונות להשתלטות עוינת על חברות וכודומה. קרן גידור שהתנודתיות שלה צפויה להיות נמוכה נכללת בקטגוריה של אגד קרנות גידור כלומר קרן שמפזרת  את ההשקעה בכמה קרנות גידור.בסך הכל ישנן לפחות 10 סוגים של קרנות גידור והבנת ההבדלים בינהן חשובה מאוד כאשר גופים מסוימים שוקלים להשקיע בהן.

ישנם נושאים רבים שבנקים ומשקיעים הבוחנים השקעה בקרנות גידור עבור עצמם ועבור לקוחותיהם צריכים לבדוק. הפעילות הבסיסית ביותר היא הלוואות לעסקים ויש לבחון את נושא המינוף. חשוב לזכור שככל שקרן גידור ממונפת יותר, כלומר משתמשת ביותר הלוואות הגוף המלווה נמצא בחשיפה הפוכה גדולה יותר לחשיפה שמבצעת הקרן.

בנקים רבים עושים עסקים עם קרנות גידור והסיבה לכך היא שהבנקים מבינים שיש צורך להסתכל על הסיכונים הקיימים לבנק ברמה מערכתית. בנק כגוף מוסדי צריך לקחת בחשבון סוגים רבים של סיכונים בבואו לבצע השקעות. נכון להיום לא רק בנקים אלא גם חברות שונות ולפעמים גם אנשים פרטיים צריכים לשקלל את הסיכונים הקיימים במערכת כדי להגן על עצמם ועל הלקוחות שלהם בצורה הטובה ביותר.

קרנות גידור יכולות להיות מאוד שונות באופי הפעילות שלהן וכך גם הסיכונים שהן לוקחות על עצמן. וחשוב להכיר את הסיכונים ההלו כאשר משקיעים בהן.

סיכון אשראי – ככל שקרן משתמשת באשראי ובמינוף גבוהים יותר היא חשופה יותר לסיכוני אשראי.

סיכון נזילות השוק – קרנות גידור מסוימות בוחרות להשקיע בנגזרים שנסחרים מעבר לדלפק (otc) אלו נגזרים שהפעילות בהם היא נמוכה וכאשר קרן הגידור צריכה למכור חלק גדול מאחזקותיה  במיוחד אם זה קורה בזמן קצר הדבר יוצר מצב שהקרן נאלצת להוריד את המחיר בצורה חדה כדי להיפטר מהסחורה. המסקנה היא שיש לבדוק מהם הנכסים בהם משקיעה קרן הגידור, ככל שהיא מחזיקה אחוז גבוה יותר של נכסים בעלי סחירות נמוכה הסיכון גדל.

סיכונים משפטיים – ישנן לא מעט קרנות גידור בעיקר הקרנות הגדולות בארה"ב שעובדות תחת פיקוח משפטי הדוק מאוד. קרן הפנסיה הגדולה בעולם 'Calperss'  מנהלת את כספי הפנסיה של העובדים במגזר הציבורי בקליפורניה. הסכום שהקרן ניהלה בשנת 2000 עמד על 160 מיליארד דולר, 10 מיליארד מתוכם הושקעו בקרנות גידור. אותן קרנות גידור בהן הושקע הכסף נתונות לבקרה משפטית גבוהה.

סיכון יכולת מימוש – נכון להיום מידע רב על ביצועי קרנות הגידור זמין באינטרנט. זו הסיבה שבזמנים שקרן מסוימת יורדת בחדות המשקיעים מנסים לצאת כמה שיותר מהר. טכנית בקרנות גידור פדיון מאסיבי של הכסף באופן מיידי הוא בילתי אפשרי ולפעמים המשקיעים נאלצים לחכות חודשים עד שיקבלו את כספם והנזק שיווצר עד לאותה נקודה יכול להיות גדול מאוד.

למרות כל הסיכונים הללו בנקים וגופים אחרים משקיעים כספים רבים בקרנות גידור משום שהם מכירים בחשיבותן של קרנות גידור ככאלו שהמתאם בין הביצועים שלהן לבין ביצועי השוק צריך להיות נמוך מאוד. במאמר ההמשך נציין את הדרכים המקובלות להעריך את ביצועי קרנות הגידור.

מאמר זה נכתב ע"י אבירם ברדוגו, מנהל אסטרטגיות מסחר בתטא 1 בית השקעות
בית השקעות תטא 11 הינה חברה מנהלת תיקים העוסקת בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ויש לה זיקה לקרנות נאמנות ש"מיטב ניהול קרנות נאמנות (19988) בע"מ מנהלת". הכותבים ו/או לקוחותיהם עשויים להחזיק בנכסים הנ"ל ועשוי להיות להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד.

תפריט נגישות