Skip link

מדד אישימוקו- ניתוח טכני

Facebook

מדד  אישימוקו   Ichimoku Kinko Hyo

מרגריטה טל
מדד אישימוקו פותח בארץ השמש העולה על ידי אנליסט יפני חוסודה (Goichi Hosoda)  הידוע יותר תחת פסבדונים סאנג'ין  אישימוקו (Ichimoku Sanjin).   משמעות של השם Ichimoku Sanjin  הוא "מה רואים מההר" ("What a man in the mountain sees").    גם פירושו של שם המדד מאוד מעניין ומדבר בעד עצמו: משמעותה של המילה  Ichimoku –  מבט,  Kinko – שיווי משקל  ו-Hyo – גרף.  מכאן בתרגום החופשי Ichimoku Kinko Hyo זה "שיווי משקל של הגרף במבט אחד".
סאנג'ין  האמין שמדד טוב צריך לעזור למנתח "במבט אחד" להבחין בין מגמות עם פוטנציאל גבוה לבין רעשים ומגמות עם סיכוי התפתחות נמוך.   מהרעיון הראשוני ועד פיתוחו הסופי סאנג'ין עבר דרך ארוכה מאוד,  ללא חיפזון, עם יסודיות ודייקנות יפנית. יותר מ-20  שנים של פיתוח, מחקרים, ניסויים אינסופיים (מסוף שנות ה-40 ועד 1969) עד שמדד אישימוקו  הוצג לעולם.  רק יפנים יודעים לעבוד כך…
מדד אישימוקו   מבצע מספר תפקידים: מגדיר רמות תמיכה והתנגדות, עוזר לזהות מגמות  ומייצר איתותי קנייה ומכירה על הגרפים.  אישימוקו, למעשה,  מחבר בין מספר גישות לניתוח וחיזוי שוק ומורכב מקבוצת המדדים היוצרים יחד אסטרטגיית מסחר לכל דבר.  מומלץ להשתמש במדד על גרפים יומיים או שבועיים.
מדד אישימוקו  מורכב מ-4 מדדים שונים  – Tenkan-sen,  Kijun-sen,  Senkou Span A,  Senkou Span B.  חישוב ערכי המדדים מבוסס על 3  אינטרוולים של הזמן עם אורכים שונים. בכל אינטרוול זמן נכנס מספר שונה של ברים.
מדדי אישימוקו
Tenkan-sen – מדד המייצג את הערך הממוצע של המחיר באינטרוול הזמן הראשון. מחושב  כסכום של מחיר מקסימום ומחיר מינימום של הברים שנכנסו לאינטרוול בזמן הראשון  מחולק ב-2.
Kijun-sen –  מדד המייצג את הערך הממוצע של המחיר באינטרוול הזמן השני.
Senkou Span A (Kumo Up) – מדד המשקף את אמצע הטווח בין מדדים Tenkan-sen ו-Kijun-sen.  מדד הוזז קדימה בציר הזמן במספר הברים השווה לאינטרוול הזמן של מדד Kijun-sen .
Senkou Span B (Kumo Down) – מדד המייצג את הערך הממוצע  של המחיר באינטרוול הזמן השלילי. המדד הוזז קדימה בציר הזמן במספר הברים השווה לאינטרוול הזמן של מדד Kijun-sen.
Chinkou Span – מדד המייצג מחיר סגירה של הבר האחרון. מדד הוזז אחורה בציר הזמן במספר הברים השווה לאינטרוול הזמן של מדד Kijun-sen.
i1
בגרף:  מדד אישימוקו המורכב מ-4 מדדים
Kijun-sen,  Tenkan-sen, Chinkou Span, Senkou Span A (Up Kumo), Senkou Span B (Down Kumo).
השטח בין מדדים Senkou Span A ו-Senkou Span B   נקרא "ענן אישימוקו
ענן אישימוקו
המרווח המקווקו בין מדד Senkou Span A  ומדד Senkou Span B  על הגרף נקרא "ענן".  תפקידו להגדיר את  רמות התנגדות ותמיכה ולזהות את המגמה.
גבולות ה"ענן", שהן למעשה Senkou A ו-Senkou B, מייצגות את רמות התנגדות ותמיכה. הימצאות של המחיר בתוך ה"ענן" מעידה על חוסר מגמה ודשדוש בשוק.
פריצה של המחיר מעל הענן מעידה על תחילתה של מגמת עלייה.  במקרה זה קווי מדדים Senkou A ו-Senkou B מבצעים תפקיד של רמות תמיכה.  שבירה של  הגבול התחתון של הענן  הופכת את שני המדדים  לרמות התנגדות. זהו איתות לתחילתה של מגמת ירידה.
שימוש במדד
שימוש הראשון במדד Kijun-sen (קו הראשי)  הוא לצורך קביעת פוטנציאל של המגמה הקיימת.  אם מחיר הנכס  נמצא מעל קו המדד קיים סיכוי גבוה להמשך מגמת העלייה.  הימצאות של המחיר מתחת  לקו המדד מעידה על מגמת ירידה עם פוטנציאל גבוה להמשך.  אם המחיר חוצה את הענן מגבול לגבול יש סיכוי להיפוך המגמה.
תפקיד נוסף של Kijun-sen  הוא לתת איתותי כניסה לפוזיציה.  איתות קניה  נוצר כאשר קו Tenkan-sen  (קו ההיפוך)  חוצה את קו Kijun-sen מלמטה למעלה, איתות מכירה נוצר כאשר החציה היא מלמעלה למטה.
שימוש נוסף במדד Tenkan-sen הוא לצורך קביעת המגמה הנוכחית. כיוון של קו המדד קובע את כיוון המגמה.  קו עולה – מגמת עלייה, קו יורד – מגמת ירידה,  קו ישר – חוסר מגמה, דשדוש.
תפקידו של Chinkou Span בדומה ל-Kijun-sen  לאותת על כניסה לפוזיציה.  איתות קנייה נוצר כאשר קו המדד חוצה את קו המחיר מלמטה למעלה.  איתות מכירה נוצר במקרה ההפוך.
i2
האיור הפשוט הזה יעזור לנו להבין את כללי המסחר לפי מדד אישימוקו. זהו מצב אידיאלי לכניסה לעסקת שורט.  1) מחיר מתחת לענן אישימוקו;  2) מחיר מתחת לקו Kijun-sen;  3) קו Tenkan-sen חצה את קו Kijun-sen מלמעלה למטה;  4) קו Chinkou Span מתחת למחיר.   איתות כניסה ללונג הוא תמונת ראי של המצב המתואר באיור הזה.
i3
בגרף: ממבט הראשון זה נראה מפחיד, וגם ממבט השני….    ננסה להבין מה קורה פה.
למעלה בצד שמאל של הגרף נוצר איתות מכירה:  נרות נמצאים מתחת לענן אישימוקו ומתחת לקו Kijun-sen,  קו של מדד Tenkan-sen יורד וחוצה את קו  Kijun-sen  מלמעלה למטה, קו Chinkou Span נמצא מתחת לנרות.  ולכן ניכנס לשורט.  למטה בפינה הימנית נוצר איתות לסגירת שורט (או לצמצום פוזיציה):  קו Tenkan-sen חוצה את קו Kijun-sen מלמטה למעלה, קו Chinkou Span  עולה מעל הנרות.  במקרה זה חלק מהתנאים לפוזיציית שורט כבר לא מתקיימים. ולכן אפשר לצמצם או לסגור את כל הפוזיציה.  ההחלטה היא עניין של שיקול דעת וסבלנות של הסוחר.
מורכבות הויזואלית  של אישימוקו יכולה להפחיד ואף להרתיע את הסוחר בהיכרות הראשונית עם המדד.  אך כאשר מתרגלים למדד הוא הופך לכלי נוח ורב תכליתי. מדד אישימוקו  בהחלט ראוי לתשומת-לב.
תטא 1 הינה חברה פרטית בעלת רישיון ניהול תיקים ושיווק השקעות בהתאם לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995, העוסקת בניהול תיקי השקעות, בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) וכן בניהול השקעות של קרנות נאמנות בניהול מיטב ניהול קרנות נאמנות (1982) בע"מ, ועל כן יש לה זיקה לקרנות נאמנות אלו. הכותבים ו/או לקוחותיהם מחזיקים בנכסים הנ"ל ויש להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. העבודה נעשתה על בסיס "ניתוח טכני", כל אירוע מדיני, כלכלי או אחר עלול לגרום לכך שהתחזית לא תתקיים והיא עלולה שלא להתקיים גם ללא אירוע כלשהו. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואינו מהווה הצעה לרכישת יחידות בקרנות נאמנות, המתבצעת על פי תשקיף הקרן והדיווחים שבתוקף. כל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. 

תפריט נגישות