מדד Williams' Percent Range %R – WR
מדד Williams' Percent Range %R – WR
מדד Williams' Percent Range %R פותח על ידי לרי ווילימס ב-1973. זהו מדד דינמי שתפקידו העיקרי לזהות מצבי קניית/ מכירת יתר בשוק. מדד WR במהותו דומה מאוד למדד טכני אחר Stochastic Oscillator. ההבדלים ביניהם הם בעיקר בסקאלה ההפוכה של WR ובמנגנון החלקה פנימי של נתונים המובנה במדד סטוכסטיק.
מדד WR נע בטווח ערכים בין 0% ל-100% היורדים בסקאלה מלמעלה למטה. כאשר ערכים מ-80% עד ל-100% מצביעים על מצב מכירת יתר של הנכס וערכים מ-0% עד ל-20% מצביעים על מצב קניית יתר. בדרך כלל, כיוון שסקאלת המדד הפוכה הערכים שלה שליליים. אך זהו רק עניין של סימנטיקה ואפשר פשוט להתעלם מסימנים שליליים.
נוסחת חישוב
%R = – (MAX (HIGH (i – n)) – CLOSE (i)) / (MAX (HIGH (i – n)) – MIN (LOW (i – n))) * 100
כאשר
CLOSE(i) – מחיר סגירה נוכחי
MAX (HIGH (i-n)) – המקסימום הגבוה ביותר ב-n תקופות הקודמות
MIN (LOW (i-n)) – המינימום הנמוך ביותר ב-n תקופות הקודמות
מבחינה מתמטית מדד WR מודד את היחס שבין מחיר הסגירה וטווח המחירים (מחיר מקסימאלי פחות מחיר מינימאלי) לאורך n תקופות.
הגדרות
מדד WR נמצא ברוב תוכנות לניתוח טכני והפרמטר היחיד שצריך להגדיר בתוכנה זה אורך התקופה. בדרך כלל ברירת המחדל היא 14 תקופות. אך כמובן ניתן להשתמש באורך התקופה אחר שמתאים יותר לתנודתיות של הנכס. כתמיד, ככל שניקח יותר תקופות, כך נחליק את ערכי המדד ונסנן רעשים. יחד עם זאת תקופה ארוכה מדי תגרום להחלקת יתר ואיבוד של מידע חשוב.
בגרף: הגדרת מדד WR בתוכנה לניתוח טכני biztrade. נדרש להגדיר רק פרמטר אחד – אורך התקופה. שימו לב, בחלוןה עליון מוגדר WR על 14 תקופות ובחלון התחתון על 100 תקופות. מייד רואים שגרף מדד התחתון מוחלק יותר ומסנן תנועות קטנות.
שימוש במדד WR
מדד WR במהותו אוסילטור וככל האוסילטורים הוא מתאים יותר לשווקים לא מגמתיים ותנודתיים. כמובן, תמיד יש פיתוי מאוד גדול להשתמש ב-WR לאיתור מצבי קניית/מכירת יתר בשווקים מגמתיים לאחר מהלך ממושך. וזה בגלל שאנחנו מאמינים שאחרי מהלך שכזה והגעת מדד לאזור הקריטי שוק צריך לתקן. אך שימוש במדד WR בשווקים מגמתיים מסוכן ודורש מיומנות רבה במסחר. ניסיון לאתר נקודות קיצון ולתפוס שפיצים במגמות חזקות יכול לחסל את החשבון תוך זמן קצר.
הכלל הראשון שמשותף לכל המתנדים של קניית/מכירת יתר קובע שיש להיכנס לפוזיציות רק כאשר מתנד מגיע לאזור הקריטי ומסתובב לכיוון הנגדי. כלומר, גם אם ערכו של WRהגיע ל-85 (תחתית של הסקאלה) אין להיכנס ללונג. צריך להמתין בסבלנות עד שהוא יסתובב ויתחיל לעלות. סוחרים מנוסים יודעים שלכל המתנדים יש תכונה אחת רעה. הם יכולים להגיע לאזור הקריטי ומשם לפתות את הסוחר חסר סבלנות להיכנס לפוזיציה. ואז כאשר סוחר כבר מחשב רווחים בראש מתנדים יכולים לבנות עוד הר ועוד הר ועוד הר מעל אותו אזור הקריטי (או במילים האחרות עוד הר ועוד גבעה מעל קברו של חשבון הסוחר) ורק אחרי שהסוחר האומלל הפסיד את כספו להתחיל לרדת באדיבות. לכן, חשוב מאוד להמתין עד להיפוך של קו המתנד באזור הקריטי ורק אז להיכנס לפוזיציה.
כללי כניסה לפוזיציה מאוד פשוטים
לקנות כאשר מדד WR חותך את הרמה הקריטית 80 מלמטה ללמעלה
למכור כאשר מדד WR חותך את הרמה הקריטית 20 ממעלה ללמטה
בגרף: כפי שניתן לראות יעילות של WR שנויה במחלוקת. קורה ולא מעט שהמדד נותן איתותי שווא. הבעיה העיקרית הטמונה בשימוש במדד WR היא הקושי להגדיר מספר תקופות למדד. לפרמטר הזה יש השפעה גדולה על רגישות המדד ועל תוצאות האסטרטגיה. לכן, אני תמיד ממליצה להתייחס אליו כאל כלי עזר בלבד ולא לבנות אסטרטגיה שמבוססת רק עליו.
לסיכום
מדד Williams' Percent Range %R שייך למשפחת האוסצילטורים והוא קרוב משפחה של מתנד סטוכסטי ומתנד RSI. אני אישית לא מוצאת בו יתרונות מיוחדים בהשוואה לאוסילטורים רבים אחרים. זו כנראה שאלת טעם והרגל. המלצתי להכניס את WR לאסטרטגיה ככלי נוסף למדדים אחרים.
נכתב על ידי מרגריטה טל, בית השקעות תטא 1
בית השקעות תטא 1 הינה חברה מנהלת תיקים העוסקת בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ויש לה זיקה לקרנות נאמנות ש"מיטב ניהול קרנות נאמנות (1998) בע"מ מנהלת". הכותבים ו/או לקוחותיהם עשויים להחזיק בנכסים הנ"ל ועשוי להיות להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד