Skip link

מה צריך לקרות כדי לגרום לתיקון הבא בשוק המניות/אנטול קלטצקי

Facebook

מה צריך לקרות כדי לגרום לתיקון הבא בשוק המניות
על ידי אנטול קלטצקי

21 אוגוסט 2014

וול סטריט שברה עוד שיא חדש ביום חמישי ושווה לשקול את מה שעלול לגרום לעיכוב רציני במחירי הבורסות ברחבי העולם. מאז שהתחלתי לכתוב את הטור הזה בשנת 2012, טענתי שוב ושוב כי ההתאוששות במחירי שוק המניות מנקודת השפל שלהן במשבר הפיננסי העולמי 2008-09 הופכת לשוק שוורים מבני שעשוי להימשך אל תוך העשור הבא.
למרות זאת, מחירי נכסים לעולם לא נעים בקו ישר. זה כבר יותר משנתיים התנהלו העליות ללא תיקון של יותר מ-10 אחוזים וחמש שנים ללא נסיגה של יותר מ-20 אחוזים. זה לא יכול להימשך.
מתישהו בעתיד הלא כל כך הרחוק, משקיעים ייסבלו בוודאות כמה הפסדים גדולים וכואבים – גם אם אני צודקבציפיות כי מחירי המניות צפויות להמשיך ולעלות בטווח הארוך. לאיזה סוג של אירוע יש את הסיכויים הטובים ביותר לסיים את ריצת השורים הזה, או לפחות לעכב אותה עם נסיגה של 20 אחוזים או יותר?
התשובה הברורה היא משבר כלכלי גדול, כגון ליד-ההתפרקות של גוש האירו שכמעט התרחש ב-2011-12 אומיתון בארה"ב. גורמי סיכון אפשריים נוספים יהיו עלייה משמעותית בשיעורי ריבית.
כל הירידות הגדולות ביותר בזיכרוני שהם – 1973-1974, 1980-1982, 2,000-02 ו2007-09 – התרחשו לאחר סדרה של העלאות ריבית על ידי הפדרל ריזרב, והידוק מוניטרי הוא סיכון ההשקעה הכי שהכי נדון בהרחבה היום. אבל במבט מקרוב, לא יסודות כלכליים ולא מדיניות מוניטרית נראית כמו איום רציני, לפחות בשנה הקרובה.
כמעט כל הראיות האחרונות מהכלכלה האמריקנית מצביעות על תאוצה ולא האטה. למרות שלמיתון מחודשבאירופה או יפן יש יותר סיכוי להתרחש, זה לא יגרום לזעזוע פיננסי, היות וכלכלות אלה עדיין יצאו לחלוטין מהשפלשל שנת 2008-2009.
עלייה גדולה מספיק בשיעור הריבית שעלולה לעורר תיקון בשוק המניות נראית אפילו פחות סבירה ב -12 החודשיםהבאים. סיבה לכך הוא ששוקי המניות נוטים שלא להגיב לרעה לתחילת מחזור הידוק מוניטרי, אשר בדרך כלל מסמןתחזית כלכלית משתפרת. ההיסטוריה אומרת שזה לוקח סדרה ארוכה של העלאות ריבית, שתתפרסנה על פני מספר שנים, כדי לעורר שוק דובי.
אבל אם אין משבר כלכלי גדול או הידוק מוניטרי משמעותי באופק בשנה הבאה האם אנחנו חייבים להסיק גםשמחירי המניות ימשיכו לעלות ללא הפסקה או שהשוק הדובי הבא יגרם על ידי משהו אחר מאשר מדיניות מוניטריתאו כלכלית. סביר להניח שהאשם במקרה זה תהיה הדינמיקה הפנימית של השוק עצמו כלומר הערכות שווי קיצוניותואינם סבירות, אמון משקיעים הולך וגדל והופך לאופטימיות יתרה ושאננות.
פרשנים רבים טוענים כי שוקי המניות כבר הגיעו למצב מסוכן ספקולטיבי כזה. אבל זה נראה בלתי סביר, משני טעמים. ראשית, משום שמדדי הערכה סטנדרטיים הם רק קצת מעל הרמות הממוצעת שלהם בארצות הבריתונמוכה מממוצע ברוב השווקים אחרים – נקודה שהוזכרה שוב ושוב על ידי יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן והוסברהבמאמר האחרון שלי על הערכות שווי.
שנית, משום שהתנהגותו של השוק עצמו מאשר כי הערכות שווי של היום הן לא גבוהות באופן בלתי סביר. אםהערכות שווי מניות באמת היו מנופחות מדי, משקיעים היו מוכרים הרבה יותר באגרסיבית בתגובה לחדשות שליליות כמו הפסקת רכישות אג"ח של הבנק המרכזי, עיכוב הצמיחה בארה"ב בחורף שעבר, האכזבה (שוב)מלקוחות פוטנציאליים כלכליים אירופיים או הסכסוכים בעיראק ובאוקראינה.
במקום זאת הגיבו המשקיעים לנסיגות הזמניות הנגרמות על ידי ההפרעות ברכישת יותר מניות במה שהם רואיםכמחירים זולים – רומזים כי הערכות שווי עדיין לא הגיעו לדרגה קיצונית מסוכנת.
זה מביא אותנו לחדשות הרעות. אם הערכות שווי שוק המניות עדיין אינן גבוהות מספיק כדי לגרום לתיקון גדול -ואם תנאים כספיים וכלכליים, צפויים להישאר אוהדים עבור השנה-השנים הקרובות – אז המסקנה הבלתי נמנעת היאשמחירי המניות רק ימשיכו לעלות עד שהם באמת הופכים למנופחים. בשלב זה, אירועי חדשות שליליים מסוגשהמשקיעים יכולים להתעלם מהם היום יהיו מספיקים כדי לגרום לתיקון רציני.
איזו רמה של הערכות שווי תהיה גבוהה מספיק כדי להפוך את השוק לפגיע? על שאלה זו כמעט בלתי אפשרי לענות. אבל אנחנו יכולים להיות בטוחים למדי כי כאשר השוק יגיע לרמה קריטית זו, אף אחד לא יהיה מודע לכך – כולל אותי.
מבחינה זו, סביבת ההשקעה הנוכחית אינה מזכירה את השיא בשוק השורי של שנת 2007 כי הוא מצוטט לעתים קרובות, אבל כן את זו של 1987 – הקריסה הגדולה ביותר מבין כל הקריסות בשוקי המניות, אלא שהייתה גם הקצרה ביותר ובסופו של דבר משמעותית פחות.
עובדה אחת בעלת דמיון מסקרן היא ש-1987 הגיעה אחרי חמש שנים של שוק שורי שלא קיבל את אמון המשקיעים בצורה אוניברסלית, כמו זו הנוכחית. גם אחרי ארבע שנים של עליות רצופות, שהחלו באוגוסט 1982, כמעט אף אחד לא האמין שמניות היו השקעה בטוחה. כי זה נראה מגוחך לטעון שהאינפלציה הגדולה שהסבה הפסדים נוראים למשקיעים בעשור הקודם הובסה באמת.
בתחילת 1987, עם זאת, משקיעים ספקנים החלו לזרוק לתוך מגבות(לא ברור למה הכוונה). גם מי שלא הבין או האמין מראש בשוק המניות החליט לקנות בכל מקרה. כתוצאה מכך המחירים תפסו פתאום תאוצה. המדדים העיקריים של וול סטריט צברו 40 אחוזים בשמונת החודשים מינואר-אוגוסט 1987. השאר הוא היסטוריה – למעשההתרסקות שוק המניות הגדולה ביותר בהיסטוריה. ב- 19 באוקטובר 1987, וול סטריט ויתרה על רווח של שמונת החודשים הקודמים, ביום אחד.
האם יכול מחזור השוק הנוכחי לעמוד על משהו דומה? עד כה, לא ראינו סימנים של האצה במחירים  כמו שקדמולהתרסקות של 1987. אבל אם בשבועות הקרובים יישברו השיאים בוול סטריט שנקבעו בחודש יולי, האצה יכולהלהתחיל בקרוב – במיוחד אם ילן מציעה יותר ביטחון במדיניות המוניטרית והפחדים של מלחמה בין אוקראינהורוסיה ישככו.
אם כן, משקיעים צריכים להדק את חגורות המושב שלהם לקראת רכבת ההרים שרחוקה מלהתקרב לשיאה, יכול להיות שזה רק מתחיל, עם רווחים גדולים. וגם הפסדים גדולים.

קישור למאמר המקורי

http://blogs.reuters.com/anatole-kaletsky/2014/08/21/a-roller-coaster-is-due-just-not-yet/

 

 

 

 

תטא 1 הינה חברה פרטית בעלת רישיון ניהול תיקים ושיווק השקעות בהתאם לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995, העוסקת בניהול תיקי השקעות, בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) וכן בניהול השקעות של קרנות נאמנות בניהול מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ ועל כן יש לה זיקה לקרנות נאמנות אלו. הכותבים ו/או לקוחותיהם מחזיקים בנכסים הנ"ל ויש להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. העבודה נעשתה על בסיס "ניתוח טכני", כל אירוע מדיני, כלכלי או אחר עלול לגרום לכך שהתחזית לא תתקיים והיא עלולה שלא להתקיים גם ללא אירוע כלשהו. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואינו מהווה הצעה לרכישת יחידות בקרנות נאמנות, המתבצעת על פי תשקיף הקרן והדיווחים שבתוקף. כל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. הנני מנהל תיקים בתטא 1 (רישיון מספר 4786). אני מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו, משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים. בועז אילון, תטא 1 השקעות וניירות ערך בע"מ, עמק רפאים 7 ירושלים. טל' – 02-6251213

תפריט נגישות