Skip link

ניתוח טכני – מדד מומנטום Momentum MTM

Facebook

ניתוח טכני – מדד מומנטום Momentum     MTM

אינדיקטור טכני  מומנטום Momentum   מודד את גודל השינוי  של המחיר בתקופה המוגדרת.  למעשה, מומנטום מחשב את המהירות של התנועה ובמובן מסוים קובע את הגבול שעד אליו המגמה עדיין נשארת בעלת ערך.   בזכות הפשטות והאוניברסאליות המומנטום הפך לאינדיקטור פופולארי מאוד בקרב הסוחרים. אך לא רק הפשטות של המדד כבשה את ליבם של הסוחרים, אלא גם יכולתו הנדירה  להקדים את השוק.  מומנטום יכול להרגיש את חולשתו של השוק ולשנות את הכיוון עוד לפני ששאר האינדיקטורים הריחו משהו.

הנוסחה של המומנטום פשוטה מאוד ולמעשה היא מייצגת את ההפרש בין המחיר הנוכחי והמחיר שהיה בשוק N תקופות אחורה.  אם המחיר הנוכחי גבוה יותר מהמחיר N תקופות אחורה  המגמה בשוק חיובית. במקרה ההפוך כאשר המחיר היום נמוך יותר המגמה היא שלילית. תכונות של המומנטום מאפשרות להשתמש בו כמדד כיווני לקביעת כיוון המגמה וגם כמדד לא-כיווני המזהיר  מראש על מצבי  קניית ומכירת יתר.  ברוב המקרים מומנטום מקדים את השוק ומתחיל לשנות את הכיוון כבר בשיא של התנועה.  כך הרבה פעמים המחיר בשוק יכול עדיין לעלות, אך מומנטום כבר מאט את תנועתו ומתחיל לרדת.

נוסחת חישוב

01-2

כאשר
MN – מומנטום ב N תקופות
P0 – מחיר סגירה הנוכחי
PN –  מחיר סגירה N תקופות אחורה

הגדרת מומנטום

רוב התוכנות לניתוח טכני כוללות מדד Momentum או MTM.   בכל תוכנה ניתן להגדיר את אורך התקופה של מומנטום. אך רק חלק מהתוכנות מאפשרות להגדיר גם את הממוצע הנע של המומנטום. כך, למשל,ב- MetaTrader 4 אין אפשרות להגדיר את הממוצע. לעומת זאת, תוכנה ישראלית biztrade מאפשרת בנוסף לקו המומנטום לראות גם  את הממוצע שלו.

02-2

בגרף: הגדרת מדד Momentum  (MTM)  בתוכנה לניתוח טכני biztrade. N –  קובע את האורך של המתנד ו-N1  קובע את האורך של הממוצע שלו.
תדירות חציות של רמת 0 תלויה בהגדרת אורך התקופה של המומנטום. בדומה לאינדיקטורים אחרים, ככל שהתקופה ארוכה יותר, כך מומנטום יהיה פחות תנודתי ויחצה את רמת 0 לעתים רחוקות יותר. אך יש לשים לב שירידה בתנודתיות של המדד בתקופות ארוכות יותר לא נובעת מהמיצוע של הנתונים. כפי שניתן לראות נוסחה של המומנטום לא כוללת מנגנון מיצוע. ההנחה היא שבמהלך הזמן ההפרש בין המחיר הנוכחי והמחיר הקודם יגדל יותר וייקח יותר זמן למומנטום לחזור לקו האפס.   אך הנחה זו לא תעבוד במצבי דשדוש ממושכים. לכן, אם אתם מעוניינים בהורדת תנודתיות באמצעות תהליך המיצוע, יש להגדיר את הממוצע הנע על המומנטום בתוכנות שמאפשרות זאת.

03-2

בגרף: שימו לב, על אותו גרף הגדרתי פעמיים את המדד מומנטום, כאשר ארכו של המדד העליון 10 ימים, וארכו של התחתון 40 ימים. ניתן לראות שתנודתיות של המדד ירדה באופן משמעותי עם התארכותו.   אל תשכחו, שפה עובדים שני מנגנונים שונים: קו המומנטום נחלק בגלל שינוי גדול יותר בערכי המחיר וקו הממוצע שלו נחלק בגלל מנגנון המיצוע.

שימוש במדד Momentum

מומנטום כממד כיווני


האיתותים החשובים ביותר שמגיעים ממומנטום כיווני הם חציות של רמת אפס. האיתות לקניה מגיע כאשר קו המומנטום חוצה את רמת 0  (ב-  MetaTrader 4רמת 100)  מלמטה ללמעלה והופך לשורי. איתות למכירה מגיע כאשר המומנטום חוצה את רמת 0 מלמעלה ללמטה והופך לדובי. לקביעת כניסה מדויקת יותר ולסינון רעשים ניתן להשתמש בממוצע  של המומנטום. ערכים גבוהים או נמוכים מאוד מעידים על חוזק התנועה.

04-2


בגרף
: דוגמא למסחר לפי אסטרטגיה המשמשת במומנטום כיווני בשוק המעו"ף.  לפי האסטרטגיה קונים כאשר ממוצע של מומנטום חוצה רמת 0 מלמטה ללמעלה ומוכרים כאשר ממוצע חוצה את ה-0 מלמעלה ללמטה.  שימו לב שהגדרת מומנטום כ –  N=50,  N1= 10  אפשרה לסנן את הדשדוש בסוף המפולת והכניסה אותנו ל-LONG יחסית מוקדם כאשר השוק עוד לא חלם על העליות.

דרך נוספת לסנן את התנודות של המדד בלי להוריד את רגישותו היא להגדיר ממומנטום קצר יחסית אך לקבוע גבולות משני הצדדים של רמת אפס ובכך ליצור "רצועת סבלנות" . לפי שיטה זו כל עוד מומנטום נמצא בתוך הרצועה יש להתעלם מאיתותי כניסה לפוזיציה. נכנסים רק כאשר קו המומנטום יפרוץ את הרצועה.

05-1

בגרף:  רצועת סבלנות של המומנטום. מגיבים רק אחרי פריצתה.

מומנטום כמדד מקדים לא – כיווני

ניתן להשתמש במומנטום למעשה כבמתנד (oscillator) המאתר את מצבי קניית ומכירת יתר ובכך מקדים את השוק.  בדרך כלל, הגעתו של השוק לשיאו מלווה בתנועה אחרונה חדה של המומנטום לכיוון של המגמה. לאחר מכן מומנטום  מתחיל לאבד את הקצב, להתיישר ולרדת כאשר השוק עדיין עולה.  סטיות בין התנהגות של המומנטום ומחיר השוק מזהירות על תיקון או היפוך מתקרב.  איתות למכירה מגיע כאשר מומנטום או הממוצע שלו לאחר עליה ניכרת משנים כיוון ומתחילים ליפול.   ערך של ה"עליה ניכרת" שונה, כמובן, בכל שוק וזה יוצר פתח לסובייקטיביות של המתנד. יש לעבור על הגרפים ולבדוק מהו שינוי מהותי בכל שוק בנפרד.

לסיכום

שימו לב, החיסרון העיקרי בשימוש במומנטום  כמתנד, הוא סובייקטיביות וקושי לקבוע "ערכים ניכרים". לעומת זאת, שימוש במומנטום כבמדד כיווני נותן קריטריון מדויק לכניסה – חציית קו האפס.  כרגיל, נצטרך לשלם עבור רצוננו להיות לפני העדר.

הצעתי להשתמש במדד Momentum יחד עם מדדים אחרים התומכים באיתותיו.

 

נכתב על ידי מרגריטה טל, בית השקעות תטא 1
בית השקעות תטא 1 הינה חברה מנהלת תיקים העוסקת בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ויש לה זיקה לקרנות נאמנות ש"מיטב ניהול קרנות נאמנות (1998) בע"מ מנהלת". הכותבים ו/או לקוחותיהם עשויים להחזיק בנכסים הנ"ל ועשוי להיות להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד.

תפריט נגישות