ניתוח טכני – מתנד אחוז השינוי ROC (Price Rate of Change)
ניתוח טכני – מתנד אחוז השינוי ROC – Price Rate of Change
מתנד ROC מייצג את אחוז השינוי של המחיר בתקופה מסוימת ובמהותו הוא דומה מאוד למתנד Momentum.
אפשר להגיד ש-ROC הוא מתנד התאוצה העוקב אחר קצב השינוי של המחירים בשוק. ערכי המתנד עולים כאשר המחיר עולה ויורדים בנפילות של השוק. ככל שהתנועה בשוק חזקה יותר, כך השינוי של ה-ROC חד יותר. למעשה, שיפוע של קו המתנד מייצג את האצה או האטה של המגמה, מיקום של ה-ROC ביחס לרמת 0 קובע את הכיוון של התנועה.
יש סוחרים שרואים ב-ROC מדד המייצג רמת האופטימיות או הפסימיות של השוק ביחס לנכס מסוים. כל שיא חדש בגרף המתנד מעל רמת 0 מעיד על גל חדש של אופטימיות. כל שפל חדש מתחת לרמת 0 מעיד על פסימיות גוברת ביחס לאותו נכס ועל גל צפוי של מכירות.
בדרך כלל אינדיקטור ROC מקדים את השוק ומגיע לשיאו לפני שהמחיר עושה את זה. לכן סוחרים רבים עוקבים אחר המתנד אחוז השינוי ומאתרים סטיות בהתנהגותו והתנהגות של השוק. איתות מדאיג מופיע כאשר השוק עדיין עולה, אך ROC לא מצליח לכבוש שיא חדש. יש להתייחס בזהירות לסטיות כאלה, כיוון שהן לוחשות לנו על תיקון או היפוך מתקרב.
הגדרת המתנד
כמעט בכל התוכנות לניתוח טכני מופיע מתנד ROC. בחלקן ניתן להגדיר רק פרמטר אחד – אורכה של התקופה. בחלק מהתוכנות ניתן להגדיר שני פרמטרים – אורכה של התקופה וארכו של הממוצע הנע של המתנד. כך, למשל, בתוכנת bursagraph מגדירים רק את התקופה שעליה ROC מחושב, לעומת זאת בתוכנת biztrade ניתן להגדיר גם את רגישותו של הממוצע.
הגדרות התקופה הפופולאריות ביותר הן 12 ימים ל-ROC לטווח קצר, ו-25 ימים לטווח בינוני. אך הדרך הטובה ב יותר היא למצוא את ההגדרות ולהתאים אותן לכל שוק בנפרד. ככל שתקופת המתנד ארוכה יותר, כך הוא פחות תנודתי.
בגרף: תוכנת biztrade מאפשרת הגדרה של שני פרמטרים. N – אורך התקופה של המתנד ו-M אורך הממוצע.
שימוש במתנד ROC
ניתן להשתמש במתנד ב-2 סוגים של אסטרטגיות – כיווניות ולא כיווניות
1. ROC כמדד העוקב אחר המגמה נותן איתותי קניה לאחר חציית רמת 0 מלמטה ללמעלה ואיתותי מכירה לאחר חציית רמת 0 בכיוון ההפוך.
בגרף: ROC מוגדר על תקופה של 50 ימים עם ממוצע של 30 ימים. קונים לאחר חציית רמת 0 מלמטה ללמעלה ומוכרים בחיתוך של ה-0 בכיוון הפוך.
כדי למנוע תנודתיות יתר מומלץ להתייחס לחציות של הממוצע ולא של המתנד עצמו. ניתן להשתמש בשיטת "רצועת סבלנות" לסינון רעשים. לפי שיטה זו משני הצדדים של רמת 0 מעבירים גבולות במרחק מסוים ויוצרים רצועה. כל עוד ROC נע בתוך הרצועה יש להתעלם מאיתותי כניסה לפוזיציה ולהמתין עד לפריצת הרצועה.
2. יכולתו של ה-ROC להקדים את השוק מאפשרת להשתמש בו באסטרטגיות לא כיווניות. כך, אם המתנד הגיע לערכים גבוהים, עצר והתהפך יש להיכנס ל-SHORT. במצב ההפוך, כאשר לאחר ירידה ניכרת ROC משנה כיוון ומתחיל לעלות יש להיכנס לפוזיציית LONG. "הערכים הגבוהים והנמוכים" הם בעצם רמות קריטיות בגרף המתנד המייצגות אזורי קניית ומכירת יתר. הגעתו של המתנד לרמות אלה מעידה על מצבי אופטימיות או פסימיות יתר ועל סיכוי גבוה להיפוך.
הקושי המרכזי הוא בקביעת אותן "רמות קריטיות". בדרך כלל מנסים לאתר את הרמות באמצעות שיטת "עשרה אחוזים". לפי שיטה זו יש למצוא את האזורים שבהם מתנד ROC נמצא רק 10% מהזמן.
בגרף: שיטת "עשרה אחוזים" לקביעת אזורי קניית ומכירת יתר לאסטרטגיה לא כיוונית.
לסיכום
מתנד ROC בשווקים תנודתיים יכול להיות עצבני מאוד. לכן, מומלץ להשתמש בממוצע של המתנד או במתנד מוחלק על ידי מיצוע אם לתוכנה שלך יש אופציה כזו. בכל מקרה, לא כדאי לבנות אסטרטגית מסחר רק על בסיס מתנד ROC. רצוי להוסיף מדדים נוספים התומכים באיתותי המתנד.
נכתב על ידי מרגריטה טל, בית השקעות תטא 1
בית השקעות תטא 1 הינה חברה מנהלת תיקים העוסקת בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ויש לה זיקה לקרנות נאמנות ש"מיטב ניהול קרנות נאמנות (1998) בע"מ מנהלת". הכותבים ו/או לקוחותיהם עשויים להחזיק בנכסים הנ"ל ועשוי להיות להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד.