ניתוח טכני – רצועות בולינגר (Bollinger Bands)
ניתוח טכני – רצועות בולינגר (Bollinger Bands)
רצועות בולינגר, או קווי אלפא-בטא בשמם האחר, פותחו על ידי ג'ון בולינגר, אנליסט בחברה CNBC – Financial News Network. כמו כל כלי אחר, גם רצועות בולניגר יכולות להפוך למטה קסמים בידיים של מקצוען. יחד עם זאת, שימוש לא נכון ולא זהיר בהן יכול לגרום נזקים רבים לחשבון של הסוחר.
קשה מאוד להרוויח על האסטרטגיות שמבוססות רק על קווי אלפא-בטא והן בוודאי לא מתאימות למתחילים. לכן, הייתי ממליצה קודם כל להתייחס לרצועות ככלי עזר לאבחון מצבי השוק. ניתן לנצל את היכולת המדהימה של רצועות בולינגר לזהות את השינויים בתנודתיות השוק לצורך בחירת אסטרטגיית מסחר התואמת למצב השוק הנוכחי.
רצועות בולינגר משורטטות על הגרף המחיר יחד עם הממוצע הפשוט שלו, האחת מעל והשנייה מתחת לממוצע. כל רצועה מרוחקת מהממוצע במרחק כפול לסטיית התקן. ככל שמזג האוויר בשוק סוער יותר, כך התנודתיות עולה וסטיית התקן גדלה. כשסטיית התקן גדלה, גדל גם המרחק בין קווי אלפא-בטא לממוצע. ויזואלית זה בא לידי ביטוי בהרחבת הגבולות של רצועת בולינגר. בהתאם, כאשר הרוחות נרגעות הרצועה מצטמצמת.
נוסחת חישוב:
רצועות בולינגר מורכבות מ-3 קווים:
קו הממוצע ML – ממוצע פשוט המחושב לפי נוסחה
ML = SUM (CLOSE, N) / N = SMA (CLOSE, N),
כאשר
SUM(…N) – סכום של N תקופות
CLOSE – מחיר סגירה
N – מספר תקופות
SMA – ממוצע פשוט
גבול העליון TL – ממוצע ML שהוזז למעלה במספר מסוים D של סטיות תקן StdDev מהממוצע הפשוט המחושב לפי נוסחה:
TL = ML + (D * StdDev)
גבול התחתון BL – ממוצע ML שהוזז למטה במספר מסוים D של סטיות תקן StdDev מהממוצע הפשוט המחושב לפי נוסחה:
BL = ML – (D * StdDev)
סטיית תקן לפי נוסחה
StdDev = SQRT (SUM ((CLOSE – SMA (CLOSE, N))^2, N)/N),
כאשר SQRT – שורש ריבועי
הגדרות
רצועות בולניגר הוא כלי מאוד פופולרי, לכן רוב התוכנות לניתוח טכני כוללות אותו. בדרך כלל יש 2 פרמטרים שצריך להגדיר: אורך הממוצע הפשוט ומספר סטיות התקן. ההגדרה הקלאסית היא ממוצע פשוט 20 ו-2 סטיות תקן.
שימושים ב-Bollinger Bands
שיטת אבחון מצב השוק
קיים מספר אין סופי של אסטרטגיות מסחר המבוססות על ממוצעים שונים ואוסילטורים למיניהם. כל אסטרטגיה יכולה להניב תשואות חיוביות בתנאי שמשתמשים בה בזמן הנכון. כך, למשל, אסטרטגיות כיווניות המבוססות על ממוצעים פשוטים או אקספוננסיאליים יכולות להרוויח רק בשווקים עם מגמה ברורה ויציבה. אסטרטגיות המבוססות על אוסילטורים מתאימות למצבים של קניית או מכירת יתר, כלומר בשווקים הנמצאים לפני היפוך. סוחרי אופציות, למשל, יודעים כמה אסטרטגיה יכולה להיות הרסנית אם משתמשים בה בתנאי שוק לא נכונים. לכן, כל מה שצריך כדי להרוויח, זה לבחור באסטרטגיה שמתאימה לתנאים נוכחיים בשוק. בתיאוריה זה נראה פשוט, אך קביעה מראש מהם תנאי השוק הנוכחיים מאוד קשה לביצוע. תפקידם של רצועות בולינגר לעזור לנו באבחון מצבי שוק שונים.
ניתן לבחון מצב שוק באמצעות ניתוח ההתנהגות של רצועת בולינגר ולבחור באסטרטגיות מסחר המתאימות לתנאיי השוק שאובחנו. לפי שיטה זו רצועות בולינגר צרות ארוכות ואופקיות נמצאות בשווקים מדשדשים ומרמזות על סבירות גבוהה לפריצה ותנועה חדה. בשווקים תנודתיים ועדיין לא מוכנים לפריצה נראה רצועות בולינגר רחבות ואופקיות. בשווקים מגמתיים נראה רצועות עם שיפוע חד ועם רוחב בינוני.
שיטת פריצת הרצועה
ככל שרצועת בולינגר צרה יותר וככל שתקופת ההרגעה בשוק ארוכה יותר, כך גובר הסיכוי לתנועה חדה באחד הכיוונים. לפי שיטה זו, ממתינים לפריצת הרצועה ואז פותחים פוזיציה בכיוון הפריצה. כיוון שגבולות הרצועה נקבעות לפי סטיית תקן, היציאה של המחיר מהגבולות מאותתת על חוזקה של התנועה ועל סבירות גוברת להתפתחות מגמה חדשה. במקרים כאלה יחס הסיכוי סיכון יכול להיות לטובת סוחר.
בגרף: שוק EUR/USD רצועת בולינגר הצטמצמה ונתנה איתות מוקדם למהלך גדול מטה.
בגרף: מעוף. לפני כל תנועה חדה השוק לוקח פסק זמן ונעצר. בתגובה רצועת בולינגר מצטמצמת והופכת לאופקית.
שיטת הנסיגה של בולינגר
שיטה זו מבוססת על תכונת המחיר לסגת לקו הממוצע של רצועת בולינגר לאחר נגיעה באחד מהגבולות שלה. לכן, בצפייה לחזרה של המחיר לממוצע, אסטרטגיית נסיגה מכניסה לפוזיציה כאשר המחיר נגע בגבול הרצועה והתחיל לסגת לכיוון הממוצע. למעשה, זוהי אסטרטגיה לא כיוונית בגלל שעסקה נפתחת בכיוון ההפוך למהלך הנוכחי בשוק. לפיכך, אם נר המחיר נגע בגבול העליון של הרצועה ונסגר באזור הזה יש להיכנס לפוזיציית שורט. סוגרים את הפוזיציה כאשר המחיר מגיע לממוצע או לגבול הנגדי של הרצועה. במצב ההפוך, כאשר הנר נסגר על הגבול התחתון של הרצועה נכנסים לפוזיציית לונג. כפי שכבר נאמר, קשה מאוד להרוויח באמצעות אסטרטגיית נסיגה ולא רק בגלל שהיא דורשת ניסיון רב במסחר, אלא גם כי היא מתאימה רק לתנאים מאוד ספציפיים בשוק. כך למשל, היא יכולה להיות יעילה כאשר המחיר נמצא ברצועה אופקית עם אמפליטודת תנועות גדולה ויציבה. בשווקים מגמתיים שימוש באסטרטגיה לא כיוונית מאוד מסוכן והסיכון ברוב המקרים לא מצדיק עת עצמו.
בגרף: כל פעם שהנרות סוגרים עלה גבול העליון נכנסים לשורט, שהנר סוגר על הגבול התחתון נכנסים ללונג. דבר אחד ברור לי, זה לא בשבילי…
לסיכום
למרות השם המדעי – אלפא בטא – בולינגר הוא כלי פשוט יחסית המבוסס על ממוצע של המחיר וסטיית תקן. המלצתי להשתמש בבולינגר בעיקר לאבחון מצב השוק ולאיתור שווקים הנמצאים לפני פריצה. כדאי לשכוח מאסטרטגיות לא כיווניות המבוססות על בולינגר לפחות בתחילת הדרך במסחר.
נכתב על ידי מרגריטה טל, בית השקעות תטא 1
בית השקעות תטא 1 הינה חברה מנהלת תיקים העוסקת בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ויש לה זיקה לקרנות נאמנות ש"מיטב ניהול קרנות נאמנות (1998) בע"מ מנהלת". הכותבים ו/או לקוחותיהם עשויים להחזיק בנכסים הנ"ל ועשוי להיות להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד