תבניות גרפיות ככלי לחיזוי בשוק ההון חלק ב
תבניות גרפיות ככלי לחיזוי בשוק ההון חלק ב
פסגה כפולה (Double Top)
תחתית כפולה (Double Bottom)
תבניות פסגה כפולה ותחתית כפולה ידועות היטב לסוחרים רבים שפוגשים אותן בתדירות יחסית גבוהה בשווקים השונים. תבנית פסגה כפולה דומה לאות "M" ותבנית תחתית כפולה לאות "W". בדרך כלל תבניות אלו נוצרות אחרי תנועות גדולות ומאותתות על היפוך מגמה חזק.
בניית תבנית
במגמת העלייה המחיר קובע שיא חדש (נקודה A) שמלווה בעליית מחזור המסחר. לאחר קביעת השיא המחיר מתקן ונקבע שפל חדש (נקודה B). בשלב זה עדיין נראה שמגמת עלייה נמשכת, אך כבר בעלייה הבאה (נקודה C) המחיר לא מצליח לעלות מעל השיא הקודם ולאחר הכישלון מתחיל לרדת. בשלב זה ניתן לדבר על היווצרות פוטנציאלית של תבנית פסגה כפולה. לאישורה של התבנית יש להמתין לשבירת רמת התמיכה. כל עוד המחיר לא שבר לא ניתן לקבוע את היפוך המגמה. בהחלט יכול להיות שמדובר על תקופת דשדוש שלאחריו תמשך מגמת העלייה.
לפסגה כפולה יש שני שיאים (נקודות A ו-C בגרף), ושניהם נמצאים בערך באותה רמה. התבנית נחשבת מושלמת רק לאחר שהמחיר פורץ את קו התמיכה ונשאר מתחתיו למשך מספר סגירות. בדרך כלל מחזור המסחר עולה בהגעה לשיא הראשון A ובנקודת פריצה של רמת התמיכה D. בשיא השני C המחזור בדרך כלל נמוך מהמחזור בשיא A. לאחר הפריצה המחיר יכול לחזור לרמת התמיכה שהפכה להיות רמת ההתנגדות. לאחר התיקון המחיר שוב יורד ומתפתחת מגמת ירידה. ככל שתקופת הבנייה של התבנית ארוכה יותר, כך אמינותה גבוהה יותר.
תבנית תחתית כפולה כתמונת ראי של פסגה כפולה. היא נוצרת אחרי מגמת ירידה ומזהירה על היפוך חזק שצפוי. גם בתבנית הזו יש חשיבות רבה לעליית המחזור בפריצת המחיר למעלה. לאחר הפריצה בדרך כלל נראה תיקון למטה ולאחריו תתפתח תנועה חזקה למעלה.
חיזוי מחיר היעד
הרמה המינימלית שאליה ירד המחיר לאחר הפריצה נקבעת לפי גובה התבנית. בדרך כלל התנועה צפויה להיות לפחות בגודל המרחק שבין השיא A ושפל B. יש להתחיל למדוד את מחיר היעד מרמת השבירה של קו התמיכה.
איתות לכניסה לפוזיציית SHORT לפי תבנית ההיפוך פסגה כפולה:
1) המחיר שבר את קו התמיכה
2) לאחר התיקון המחיר חזר מתחת לקו ההתנגדות החדש
הסימנים התומכים באיתותי התבנית: מחזור (volume) עולה בשיא הראשון ויורד בשיא השני ושוב עולה בשבירה מטה. בנוסף, תמיכה מאינדיקטורים טכניים אחרים.
סטיות מהתבנית הקלאסית
במציאות תבנית פסגה כפולה לא תמיד נראית בצורתה הקלאסית. הרבה פעמים נפגוש תבניות עם שיאים בגובה שונה כאשר השיא הראשון גבוה יותר. אך המקרה המסוכן ביותר הוא כאשר השיא השני גבוה מהראשון. מבנה זה יכול להיות מטעה ובהתחלה להיראות כפריצת שיא חדש. אך מה שממבט ראשון היה נראה כהמשך מגמת עלייה יכול להיות שלב בבניית תבנית ההיפוך. כדי לא לטעות יש לסנן פריצות בעזרת מסננים. למשל, ניתן לאשר את הפריצה למעלה רק לאחר סגירה אחת לפחות מעל השיא הקודם, או להמתין עד שהמחיר יעלה ב 1%-3% מעל השיא. לפעמים גם מסננים לא יעזרו וסוחר ימצא את עצמו ב"מלכודת שורים". יש לקחת בחשבון את האפשרות של טעות ולקבוע נקודת יציאה מהפוזיציה במקרה של פורס מז'ור.
בגרף: דוגמא ל"מלכודת השורים" – פריצה שקרית למעלה. ציפינו להמשך מגמת העלייה וקיבלנו תבנית פסגה כפולה. תשתמשו במסנני זמן כדי לא למצוא את עצמכם במלכודת.
אזעקת שווא
יש לזכור שהרבה פעמים תבנית פוטנציאלית בסוף מתגלה כמשהו אחר לגמרי. למשל, תבנית פסגה כפולה יכולה להפוך לתבנית מלבן, כלומר המחיר ידשדש תקופה מסוימת בתוך רצועה. היא גם יכולה להפוך להמשך מגמה קלאסית עם שיאים ושפלים עולים חדשים. העצה היחידה היא אל תמהרו להיכנס לפוזיציה, תמתינו עד שהתבנית תושלם ורמת המחיר תפרוץ את הרמות החשובות.
בגרף: כל מי שמיהר להיכנס לפי תבנית פסגה כפולה ל-SHORT לפני שהתבנית הושלמה – הפסיד.
חשיבות הזמן
כפי שכבר נאמר, לזמן בניית התוכנית יש חשיבות רבה. ככל שעובר זמן רב יותר בין שני השיאים כך היא אמינה יותר. בדרך כלל לתבנית עם פוטנציאל גבוה האינטרוול בין השיאים (השפלים) צריך להיות לא פחות מחודש.
בגרף : תבנית פסגה כפולה בשוק EUR/USD. האינטרוול בין שני השיאים כחודשיים
בגרף : תחתית כפולה בשוק AUD/USD. האינטרוול בין שני השפלים כ-4 חודשים
בגרף : תבנית פסגה כפולה בשוק EUR/GBP
נכתב על ידי מרגריטה טל, בית השקעות תטא 1
בית השקעות תטא 11 הינה חברה מנהלת תיקים העוסקת בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ויש לה זיקה לקרנות נאמנות ש"מיטב ניהול קרנות נאמנות (19988) בע"מ מנהלת". הכותבים ו/או לקוחותיהם עשויים להחזיק בנכסים הנ"ל ועשוי להיות להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד