Skip link

האם כדאי לבצע שורט על אגח של מדינות

Facebook

האם כדאי לבצע שורט על אגח של מדינות

 

משקיעים רבים חושבים שהדרך היחידה להרוויח בבורסה היא רק בתקופות בהן המניות עולות ותשואות איגרות חוב יורדות. כיצד יש לנהוג בתקופה בה הכול יורד?
ניתן להשקיע בשורט על מניות ולנסות להשיג רווח ממצב בו המניה יורדת. בדרך דומה, ניתן לבצע שורט על איגרות חוב ורווח יתקבל אם תהיה ירידה במחיר של האיגרת החוב. על מחירי איגרות החוב משפיעים שני גורמים עיקריים: התשואה הנהוגה במשק לתקופות שונות המתבטאת בעקום התשואות, וסיכון אי תשלום של מנפיק האיגרת, ככל שסיכון זה עולה, מחיר האיגרת יורד כך שהתשואה תהיה גבוהה יותר ותפצה את המשקיע על הסיכון.

במהלך שנת 2008 ראינו כי משבר הסאב פריים התפתח למשבר אשראי שגרם לחשש מפגיעה ביכולתן של חברות רבות להחזיר את חובותיהן. משקיעים מתוחכמים כולל קרנות גידור הבינו שהחברות הרגישות ביותר הן חברות פיננסים ממונפות וכך החלה מתקפת השורט על איגרות החוב של אותן חברות ויש רבים שטוענים כי בין השאר, נפילתה של ליהמן ברדרס נגרמה כתוצאה ממתקפה כזו.

כדי למנוע מיתון עמוק נאלצו מדינות רבות להזרים כסף רב כדי לחלץ חברות ובנקים רבים מהמשבר העמוק אליו נקלעו, בפועל עברו החובות העצומים מהחברות אל המדינות.

במשבר האחרון בגוש היורו זינקו מאוד התשואות הממשלתיות של יוון. יוון  לא לבד, הסכנה קיימת גם בהשקעה באיגרות חוב של ספרד, פורטוגל, אירלנד ואיטליה, הפסימיים אף טוענים שגם ארה"ב, בריטניה ויפן לא חסינות מהורדות דירוג ומעלייה בתשואות על איגרות החוב שלהן.

כסוחר וכמשקיע אני מחפש השקעות בהן יחס סיכוי הסיכון גבוה ככל האפשר. כאשר אני בוחן את איגרת החוב של ממשלת ארה"ב, שני תרחישים יאפשרו לי להרוויח ממכירה בשורט של האיגרות של הדוד סם. הראשונה, אם יתברר כי הצמיחה במשק האמריקאי מאיצה את הקצב ואז הפד יעלה את הריבית כדי להוריד את האינפלציה, והשנייה  אם העולם יגלוש למיתון נוסף בעקבות המשבר באירופה ואנחנו נהיה עדים לחשש מהורדת הדירוג של הכלכלה החזקה בעולם. שני מצבים אפשריים אילו  יגרמו לרווחים למי שמכר איגרות חוב אילו בשורט.

חשוב להזכיר שבמקרה של מיתון נוסף לנגיד לא תהיה את הפריבלגיה להילחם במשבר באמצעות הורדת הריבית משום שכבר היום היא ברמה אפסית. כנגד תרחיש כזה, אין לנגיד אפשרות להתגונן. אפשר לומר שהוא כבר בזבז את כל התחמושת שהייתה לו.

תרחיש אפשרי אחר הוא שהצמיחה העולמית תהיה מאוד איטית ולא יהיה חשש מעליית מחירים. במצב כזה הנגיד ישאיר את הריבית ברמה נמוכה לזמן ממושך ולכן השורט על האגח"ים לא יניב רווח אבל גם לא יגרום להפסד. לפיכך, היחס בין סיכוי לסיכון גבוה והשקעה בשורט על האגח"ים יכולה להניב רווחים יפים בשנים הקרובות.

לבסוף, נזכור גם כי בכל אחד מהתרחישים המתוארים, שיגרמו לעליית התשואות, גם שוק המניות צפוי לרדת. על כן, מכירה בשורט של איגרות חוב ממשלתיות יכולה להוות הגנה אמיתית למשקיע. במצב בו התשואות יעלו, יפצו הרווחים ממכירה בשורט של איגרות חוב ממשלתיות על ההפסדים מירידת המניות. על כן השקעה בשורט של איגרות חוב יכולה להוות הגנה על האחזקה במניות. ניתן לבצע שורט כזה  באמצעות קרנות נאמנות, תעודות סל ו etf כמו גם על ידי מכירת חוזים עתידיים על שערי הריבית או על ידי שימוש באופציות.

מאמר זה נכתב ע"י אבירם ברדוגו, מנהל אסטרטגיות המסחר של בית השקעות תטא 1.

בית השקעות תטא 1 הינה חברה מנהלת תיקים העוסקת בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ויש לה זיקה לקרנות נאמנות ש"מיטב ניהול קרנות נאמנות (1998) בע"מ מנהלת". הכותבים ו/או לקוחותיהם עשויים להחזיק בנכסים הנ"ל ועשוי להיות להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד.

תפריט נגישות