למה עשיר קונה בזול
למה עשיר קונה בזול ?
מאת : יניב גוב-ארי
בילדותי סיפר לי פעם אבא על העשיר שקונה בזול וכך סיפר על אותו העשיר שקונה חליפה ב- 100 וכעבור שנתיים מוכר אותה כמשומשת ב- 50 ומי שרוכש את החליפה המשומשת הוא אותו העני שידו אינה משגת בחדש, ובכך מוסיף העשיר 50 וקונה חדשה וכך הלאה, יוצא איפה אמר לי אבי שהעשיר קונה בזול. ההבדל כך הטעים הוא בהשקעה הראשונית ובראייה אחרת ולכן העשיר ילך תמיד בחליפה חדשה והעני יסתפק במשומש ומרופט.
שוק ההון מתנהג בדיוק כמו סיפור העשיר והעני וכפי שאמר פעם ביל בונר הבורסה בוול-סטריט אינה עושה שום דבר מרושע; היא פשוט מבצעת את תפקידה – מפרידה טיפשים מכספם. (מתוך אתר 'הדיילי רקונינג', 5 למאי, 2006 ). כאן שורש העניין, כולנו מעדיפים ללכת שבי אחרי סיסמאות ולהמשיך ולהפקיד כספינו בדרך הישנה והמוכרת בשוק המניות והקרנות שמתנהגים במתאם דומה לשוק. המשמעות היא שכשהשוק עולה כולם צוהלים ובהיפוך מגמה החיוך הופך לתוגה כללית וכלכלית וכל זאת כי ככה הרגילו אותנו שאנחנו ה"עניים" לא יכולים להרשות לעצמנו חליפה חדשה או אלטרנטיבה אחרת. שוק ההון חזק מאיתנו ואם "אלי ההון והממון " גוזרים שההון יורד כולנו צריכים להוריד את הראש בהכנעה ולקבל את הדין ולהפסיד כסף עד שאלי ההון הרועמים והשוצפים יטו חסדיהם אלינו ועד אז נוריד ראשנו בהכנעה עד יעבור זעם. בפרוץ המשבר ב- 2008 והתהום אליו התדרדר שוק ההון במהירות שיא, מהדהדים לי דבריהם של קברניטי שוק ההון ושועי הפיננסים שהמליצו לא לעשות כלום, לחכות עד יעבור זעם. אז הם הבטיחו כממתיקי סוד כי שוק המניות החזק יחזור במהרה למקומו הטבעי והכול ייעלם כמו לא היה. כך כשבא "הראלי הגדול "והנסיקה למעלה ב-2009 התחושה והאופוריה שהסדר הטבעי שב על מכונו בשלום ו"הטובים ניצחו את הרעים" אולם דיון לא מעמיק מגלה שמשקיע ששם כספו במדד 25 בחלוף חמש השנים מאז ועד היום, עומד על נקודת האפס!. אם במדדים אחרים עסקינן הרי שאם נבחן את התשואות המצרפיות של מדד היתר ומדד תל אביב האחרים הרי שהתמונה הכוללת שלילית, כלומר משקיע שהפסיד ב-2008 עדיין לא החזיר לעצמו את הקרן. על כן השיטה לא מוכיחה את עצמה כי מה נאמר אם בשנה הקרובה שוק המניות יקרוס שוב? האם ידרשו עוד חמש שנים אם בכלל.?
אבי הכלכלה המודרנית ג'ון מיינרד קיינס היטיב לבטא את זה באומרו "השקעות נבונות זה לצפות את הציפיות של אחרים " ואכן שוק ההון מתנהל בתיאום ציפיות מוחלט ועולם כמנהגו נוהג. בתי ההשקעות לסוגיהם נוקטים "בהשקעות המסורתיות" כלומר השוק עולה מרוויחים יורד מפסידים כולם חושבים וסוגדים לעגל הזהב ולא בכדי שקרובי משפחתו מציינים שוק עולה שנקרא גם שוק השוורים. אז מה לעשות ואיך בעצם לנסות ולהרוויח בכל מצב שוק מבלי לייצר מתאם מוחלט עם השוק ולהרוויח גם בירידות הרי מישהו מרוויח שכולם מפסידים?? ובכן הסוד הגלוי השקעות אלטרנטיביות. רק תיק המורכב גם מהשקעות אלטרנטיביות יכול להרוויח בכל מצב שוק כמובן בניהול סיכונים נכון.
המסקנה היא שאם אתם לא רוצים להיות כמו העני שהולך כל חייו בחליפה משומשת הרי שכדי להיות "עשיר בהשקעות " חייבים השקעות אלטרנטיביות היום ואם אתה מנהל כסף, בדוק עם מי שמנהל אותו האם יש לך בתיק השקעות אלטרנטיביות ויפה שעה אחת קודם.
תטא 1 הינה חברה פרטית בעלת רישיון ניהול תיקים ושיווק השקעות בהתאם לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995, העוסקת בניהול תיקי השקעות, בשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) וכן בניהול השקעות של קרנות נאמנות בניהול מיטב ניהול קרנות נאמנות (1982) בע"מ, ועל כן יש לה זיקה לקרנות נאמנות אלו. הכותבים ו/או לקוחותיהם מחזיקים בנכסים הנ"ל ויש להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. העבודה נעשתה על בסיס "ניתוח טכני", כל אירוע מדיני, כלכלי או אחר עלול לגרום לכך שהתחזית לא תתקיים והיא עלולה שלא להתקיים גם ללא אירוע כלשהו. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואינו מהווה הצעה לרכישת יחידות בקרנות נאמנות, המתבצעת על פי תשקיף הקרן והדיווחים שבתוקף. כל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. הנני מנהל תיקים בתטא 1 (רישיון מספר 10483) אני מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו, משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים.