Skip link

לרכב על עקום התשואות

Facebook

לרכב על עקום התשואות

בבניית תיק השקעות יש לבחור את המח"מ (משך חיים ממוצע) של איגרות החוב. יש להתחשב בצרכים, מטרת ההשקעה וטווח ההשקעה וכמובן לקחת בחשבון את הציפיות לשינויים בתשואות. אנחנו יכולים לחשוב שאנו יודעים מה יקרה לתשואות בעתיד אבל בפועל אם נהיה צודקים זה רק במפני שהיה לנו יותר מזל משכל. מי שמכיר בעובדה זו יכול להשתמש בתכונה הבאה כדי למקסם את רווחיו.

עקום התשואות כמעט תמיד עולה משמאל לימין. ככל שהאיגרת ארוכה יותר התשואה השנתית שלה היא בדרך כלל גבוהה יותר. ניקח דוגמה לאיגרת ממשלתית שקלית ל-14 שנים שמניבה תשואה של 5% בעוד שאיגרת ממשלתית ל-7 שנים מניבה תשואה שנתית של 3.7%. אם נחזיק את האיגרת הארוכה ל-14 שנים למשך 7 שנים ולא יהיה בה שינוי כלשהו בעקום התשואות, נרוויח את התשואה של 5% לשנה. כעבור 7 שנים יהיה לנו בחישוב גס המתעלם מריבית דריבית 35% רווח. אבל הזמן שהתקצר גרם לאותה איגרת להיות עם תשואה של 3.7% בלבד, כלומר אם עקום התשואות נותר ללא שינוי נרוויח עוד 1.3% לשנה והרווח הכולל שלנו יהיה בערך 44%=7+35%%X1.3. למעשה הרווחנו הרבה יותר מהתשואה שהובטחה בגלל התקצרות האיגרת. המסקנה היא שמי שלא זקוק לכספו לזמן רב או שהוא מוכן לספוג את התנודתיות והסיכון, יעדיף השקעה באיגרות חוב ארוכות. הריביות על הלוואות נובעות גם הן מעקום התשואות. כאשר ניקח הלוואה, נעדיף ריבית משתנה כדי לשלם ריבית נמוכה ככל האפשר, שהרי הריבית על הלוואות בריבית משתנה נגזרות מהריבית קצרת הטווח.

תטא 1 הינה חברה פרטית בעלת רישיון ניהול תיקים ושיווק השקעות בהתאם לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995, העוסקת בניהול תיקי השקעות ובשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות). הכותבים ו/או לקוחותיהם מחזיקים בנכסים הנ"ל ויש להם עניין אישי בהן ועל כן קיים חשש לניגוד עניינים במישרין. העבודה נעשתה על בסיס "ניתוח טכני", כל אירוע מדיני, כלכלי או אחר עלול לגרום לכך שהתחזית לא תתקיים והיא עלולה שלא להתקיים גם ללא אירוע כלשהו. האמור אינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל מי שפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. הנני מנהל תיקים בתטא 1 (רישיון מספר 4786). אני מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו, משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים. בועז אילון,MBA, תטא 1 השקעות וניירות ערך בע"מ, עמק רפאים 7 ירושלים. טל' – 02-6251213

תפריט נגישות